המחאה נגד הרפורמות של שר המשפטים מסלימה, בין השאר באמצעות רטוריקה אלימה וקיצונית. רבים בציבור הישראלי מתנגדים לקריאות מסוג כזה וקוראים להרגעת הרוחות ולשיח ענייני. בעקבות כך, בראיון שהתראיין עו"ד ציון אמיר, הוא פורש את משנתו ביחס לרפורמות הנחוצות ומזכיר למתנגדים: אחים אנחנו!"
מאת: משה ויסטוך, עיתון שביעי
"השאלה הגדולה ששאלתי את עצמי היא האם המאבק שמתחולל בחברה הישראלית הוא מאבק לשם שמיים, או שסיבותיו שונות והגעתי לכלל מסקנה שגם אלה שמתנגדים לרפורמה, יודעים היטב שלא מדובר בקץ הדמוקרטיה ולא בריסוק מערכת המשפט" קובע ציון אמיר בראיון מיוחד שהעניק למשה ויסטוך ממגזין "שביעי".
בתשובה לשאלה מה הסיבה להתנגדות ענה "הסיבה שהם יוצאים במלחמת גוג ומגוג ברפורמה ובמחולליה נובעת בעיניי מהמלחמה הכללית שניטשת בין שני המחנות – בין הימין הלאומי לבין המחנה האחר, שקורא לעצמו הנאור והליברלי. המחנה הזה יוצר משוואה שהוא לכאורה דואג לשמירה על שלטון החוק ולזכויות הפרט, ואילו הימין בא לכלות כל אלה. הם טוענים שהימין הכריז מלחמה על זכויות הפרט וזכויות יסוד של אזרחים במדינה. אני דוחה את המשוואה הזאת. ה'ייאוש' שלי נובע מעוצמת הצביעות בטיעון הזה".
עו"ד ציון אמיר הדגיש בפוסט שפרסם בפייסבוק את חששו תחת הכותרת "ממלכת ישראל מול ממלכת יהודה" וכך כתב: "[...] עצוב ומיואש, ריצדו מול עיניי דברים שהשמיעו בשבועות האחרונים מנהיגי המחנה שיצא חוצץ נגד הרפורמה המתוכננת. היו אלה גנרלים חשובים ופרופסורים ידועי שם שהילכו אימים מעל כל במה ומתחת לכל עץ רענן: הם התחילו בהפגנות לייט ובביקורת מלומדת, אחרי זה הדברים הסלימו והם עברו להכריז על מרי אזרחי, וכשזה לא הספיק הם עברו לאיומים בהפעלת ירי באש חיה על מחייבי הרפורמה, אחרים עלו עוד מדרגה והודיעו שהם בונים צבא כי צריך להתכונן למלחמה בין אחים, ואח״כ הם צרחו בקולי קולות שזו בעצם מלחמת אזרחים כי אנו איננו עוד אחים. הרטוריקה הלכה והקצינה ומידי יום צץ עוד גנרל ועוד רמטכ״ל ועוד הוגה דעות ועוד טייס ושריונר ועוד מיליונר שכבר לא יכול לספור את כספו הרב כאן בישראל אז הוא העבירו לארץ נכר כי שם סופרים טוב יותר את כספו. כל זה עוד ריצד כמו אורות פסיכדליים מול עיניי [...]".
עו"ד ציון אמיר (67) נחשב לאחד מבכירי עורכי הדין הפליליים בישראל. הוא נולד בירושלים, גדל בשדרות ולמד בפנימייה הדתית בגבעת וושינגטון. לאורך השנים ייצג אישי ציבור רבים, בהם נשיא המדינה משה קצב, דודו טופז ז"ל והאחים פריניאן. בעבר שמו הוזכר כמועמד לבית המשפט העליון, ושנת 2019 הוא התמודד על ראשות לשכת עורכי הדין, אך הפסיד לאבי חימי.
בראיון למגזין "שביעי" הוסיף ואמר "אני רואה בצורה בהירה מול עיניי את המציאות ההיפוקריטית הזאת, שבה צד אחד מטיל את כל האשם על המחנה השני, שבא לשנות וקיבל מנדט ליישם את המדיניות שהוא דיבר עליה עוד לפני הבחירות. הוא נשלח על ידי ציבור רב ועצום, שהוא רוב מכריע בקרב הציבור הישראלי". הוא המשיך להסביר "כולם מסכימים שצריך לבצע שינויים, ואפילו שינויים מרחיקי לכת. לרפורמה או לחלקיה מסכימים כמעט כל שרי המשפטים ב־20 השנים האחרונות, מציפי לבני ועד גדעון סער, מדניאל פרידמן ועד איילת שקד. אם כולם מסכימים, איך הגענו עד הלום? מה קרה כאן? מה השתנה? כיצד דיון לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים מעורר את כל הלינץ' שנעשה בממשלה החדשה? זו חציית קווים מסוכנת מאוד".
בתגובה לקריאות למרי אזרחי ולמלחמת אזרחים שנשמעו מצד אישים שתפקדו בתפקידים בכירים הוא מציין כי "בתוך עמנו אני רואה אנשים, אחד טייס, השני עורך דין בכיר, השלישי רמטכ"ל, הרביעי גם רמטכ"ל, החמישי סגן רמטכ"ל ויש גם שופטים שיוצאים ואומרים 'אנחנו שני עמים'. אחד אומר 'אנחנו מקימים צבא', שני אומר 'אנחנו ננצח אתכם', שלישי אומר שהוא מוכן לעמוד מול כיתת יורים, אחר מדבר על שימוש באש חיה, ויש מי שמוציא דין רודף על ראש הממשלה. הייאוש שלהם בא ממקום שאני מתקשה לכנות אותו שנאת חינם, כי זה הרבה יותר גרוע".
עו"ד אמיר מחדד וטוען כי "ברור שיש כאן גם ויכוח מקצועי והשקפתי, ואפשר לקיים דיון רציני מאוד על הנושאים האלה. אבל תבואו לקיים אותו בצורה רצינית, בלי איומים, בלי פילוג, בלי שסע איום ונורא, בלי הוצאת דיבתה של ישראל בעולם כאילו מדובר במדינה פשיסטית נוסח דיקטטורות שונות בעולם. מישהו באמת מאמין שהפכנו לדיקטטורה? המערכת עצמה לא חושבת שצריך לשתף פעולה לתיקון אמיתי? הדעות הקיצוניות נגד הרפורמה הן אבסורדיות. שופטים כמו מאיר שמגר, משה לנדוי ואחרים חשבו שאקטיביזם רדיקלי של בית המשפט העליון ובג"ץ עלול להביא לפגיעה חמורה באמון הציבור. הנה זה קרה, הנבואה הגשימה את עצמה. אבל אף אחד במערכת לא חושב שהוא אשם. מה, הם מחזיקים בכל החוכמה והיושר שבעולם? אני מכבד את הזכות להפגנה ולמחאה כל זמן שהן נעשות במסגרת החוק. וזה לא משנה אם באים עשרות אלפים או יותר. היה לנו סקר גדול עם עמדה נוקבת מאוד במערכת הבחירות האחרונה. העם הכריע. בדמוקרטיה יש הכרעה של רוב, וכמו שצריך לכבד את זכויות המיעוט, צריך גם לכבד את הכרעת הרוב".
לצד האמפתיה למחאות מבקש עו"ד אמיר שלא להתעלם מהרוב שתומך בה: "יש למתנגדים ארבע שנים לשכנע את הציבור להחליף את השלטון וליישם מדיניות אחרת. זו טבעה של דמוקרטיה בריאה, אבל אסור לשבור את הכלים ואת הכללים. אני לא רוצה לזלזל במפגינים וגם לא במיליוני המצביעים שבחרו בממשלה שהודיעה מראש היא מתכוונת לתקן את מערכת המשפט". הוא מוסיף ומדגיש "זה תיקון מערכת המשפט, ולא הרס. התפיסה הזאת שהנה באים להרוס נועדה להלך אימים על הציבור. שום דמוקרטיה לא נהרסת, הם פשוט לא השלימו עם העובדה שהשלטון התחלף. הממשלה הקודמת הייתה כל כך רעה בעיני הציבור, שהיא נפלה אחרי שנה. יכול להיות שגם זאת תיפול אבל תנו לה הזדמנות. ממשלות אחרות עשו מעשים חמורים מאוד, שפגעו בזכויות הפרט, עיין ערך ההתנתקות. אני לא זוכר שאלה שנפגעו דיברו על הרס הדמוקרטיה. הם כיבדו את ההכרעה למרות שחלקו עליה, כאבו אותה וכואבים אותה עד היום. קולות הנהי והבכי הנוכחיים לא משקפים את קולו של הציבור הרחב בישראל".
בתשובה לשאלה 'האם הרפורמה לא תעביר כוח רב מידי לנבחרי הציבור?' ענה כי "צריך לשמור על איזונים ובלמים בתוך המערכת הציבורית והפוליטית, ולהקפיד על שלוש רשויות נפרדות ועצמאיות שאחת מאזנת את השנייה. אני לא רוצה ששום רשות – לא הכנסת, לא הממשלה ולא מערכת המשפט – תהיה חזקה מדי ודורסנית. בכל פעם שמישהי תרכז הרבה מאוד כוח, היא תזמן פעולת נגד. מה שקרה זה שבית המשפט העליון הסיג את גבולן של הרשויות האחרות. הוא הלך רחוק מדי, לקח לעצמו סמכויות שלא הוענקו לו בחוק, עסק בסוגיות ציבוריות בעלות גוון פוליטי מובהק, התערב בעבודת הרשות המבצעת ולעיתים גם הרשות המחוקקת. גם זו עמדה של לקיחת כוח רב מדי, שלא במסגרת החוק אלא באמצעות כלים משפטיים ופרשניים. הכנסת צריכה לחוקק, הממשלה צריכה למשול והשופט צריך לשפוט. הרפורמה לא באה לרסק, אלא לאזן. גם אם צריך לשייף או לשנות בה חלק מהדברים".
עו"ד אמיר מודה כי "צריכה להיות הידברות, ולוין קרא להידברות וקרא למתנגדים לבוא לוועדת חוקה חוק ומשפט כדי להשמיע עמדות מנומקות בשיקול דעת וברצינות, ולא בצורה של התרסה, ולקיים דיון על כל סעיף וסעיף. אבל הם אמרו 'קודם תבטלו ותגנזו, אחרי זה נקים ועדה'. כל אולי בעוד עשר שנים תתקבל החלטה. מי שרוצה להקים ועדות, בא לקבור ולמסמס. שר המשפטים רוצה לעבוד, ומאתגר את היריבים הרעיוניים שלו ברפורמה חשובה, אז תנהלו דיון. אבל אף אחד לא רוצה לבוא".
עו"ד אמיר מסכם את הריאיון בתקווה עם דאגה "אני אזרח ישראלי ויהודי, שמאמין בנצח ישראל. גדלנו על ברכי האמונה ותורת ישראל. בצד כל זה, צריך לדאוג. ההיסטוריה של העם היהודי לימדה אותנו שהבית חרב פעמיים, ולכן צריך להיזהר מפני הפעם השלישית. הקולות שנשמעים הם קולות מטרידים, מדאיגים ומעציבים מאוד. צריך להתפלל ולעשות מעשים של קירוב לבבות ושינוי קיצוני ומיידי בעולם המושגים והשיח האלים שמתקיים בחברה הישראלית. אנחנו באמת אחים. מי שלא יבין זאת וירים יד על אחיו, הוא זה שמזמין את חורבן הבית".
בסיום הפוסט שפרסם בפייסבוק כתב אמיר למתנגדי הרפורמות: "אתם תכריזו מלחמה ואנחנו נשיב בשלום, אתם תאמרו כי איננו אחים ואנחנו נצעק אחים אנחנו".
Comentários