top of page

פסיקה יצירתית: השופט אילן בן-דור איזן בין זכויות הנושים לקידום פרויקט התחדשות עירונית

בית משפט השלום בראשון לציון דן בסוגיה משפטית מורכבת הקשורה לפרויקט פינוי-בינוי, שבו הליך חדלות פירעון של אחד היורשים עיכב את התקדמות העבודות. השופט אילן בן-דור נדרש להכריע האם ניתן להסיר את צו איסור הדיספוזיציה שהוטל על הדירה, תוך בחינת טענת הנאמן לפיה ההסתלקות מהעיזבון נעשתה בתקופה הנתפסת בחוק כחשודה, שכן בוצעה בתוך ארבע השנים שבהן ניתן לבטל פעולה שנעשתה לטובת קרוב. "כאשר אדם יודע שמצבו הכלכלי בשפל, עליו להיות בראש ובראשונה הוגן כלפי נושיו בטרם יהיה נדיב כלפי קרוביו", ציין השופט בהחלטתו.

 

בפני בית המשפט הוצגה הפרשה, שהחלה כאשר אביו של החייב החזיק בזכויות בדירה המיועדת לפינוי-בינוי ונפטר בדצמבר 2022. לאחר פטירתו, ילדיו, ובהם החייב, הסתלקו מהעיזבון לטובת אמם, והדירה נרשמה על שמה. כאשר החייב נכנס להליך חדלות פירעון, הוטל צו מניעה על הדירה, בשל חשש מפני הברחת נכסים.

 

חברת "אזורים", היזמית של הפרויקט, עמדה בפני קושי משפטי: מצד אחד, היה עליה להתחיל בעבודות, ומנגד, צו איסור הדיספוזיציה מנע רישום משכנתה לטובת הבנק המלווה, דבר שחסם את האפשרות לקבל מימון להמשך הפרויקט.

 

בדיון שהתקיים בבית המשפט, הגיעו הצדדים להסכמה בנוגע לפתרון אשר יאפשר את קידום הפרויקט מבלי לפגוע בזכויות הנושים. במסגרת הפשרה הוחלט כי הצו יוסר, חברת "אזורים" תרשום משכנתה לטובת הבנק המלווה, אך רישום הירושה יישאר על שם האם, ועסקאות נוספות בנכס לא יבוצעו עד לסיום ההליך המשפטי.

 

השופט אילן בן-דור ציין כי התנאים להותרת הצו התקיימו, במיוחד בהתחשב בכך שהחייב נמצא בהליך חדלות פירעון שני. עם זאת, הוא אישר פתרון יצירתי שאפשר את המשך קידום הפרויקט תוך שמירה על איזון בין הצורך בהתקדמות הבנייה לבין הגנה על זכויות הנושים.

 

פסק הדין מבהיר כי פרויקטים של פינוי-בינוי מחייבים פתרונות יצירתיים כאשר מתעוררות סוגיות מורכבות של חדלות פירעון. בית המשפט הדגיש כי יש להתחשב באינטרסים של כל הצדדים המעורבים, לרבות היזמים, הבנקים המממנים, הדיירים והנושים.

 


 



0 תגובות

Comments


bottom of page