בהליך משפטי המתקיים במסגרת תביעה ייצוגית, מתבקש בית המשפט לאשר פיצוי כספי בסך 10 מיליון שקלים למשקיעים שנפגעו מפרשת הרצת מניות אי.די.בי אחזקות, שביצעו בעל השליטה לשעבר, נוחי דנקנר, ובנקאי ההשקעות איתי שטרום. הטענה היא כי המשקיעים הוטעו לחשוב שהמסחר בבורסה התנהל בצורה אמיתית והוגנת.
בהתאם לבקשה לאישור הסדר פשרה שהוגשה במסגרת התביעה הייצוגית, ולאחר הליך גישור מורכב שכלל מספר סבבים, הוסכם כי המשקיעים הזכאים יקבלו סך כולל של 10 מיליון שקל. הפשרה כפופה לאישור השופטת סיגל יעקבי מהמחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב, שקבעה דיון בבקשה לאישור הסדר הפשרה ל-6 במרץ.
פרשת הרצת מניות אי.די.בי אחזקות, שבמרכזה עמדו נוחי דנקנר ואיתי שטרום, הגיעה לסיומה האזרחי באוגוסט 2018, כאשר בית המשפט העליון דחה את הערעור שהגישו השניים על הרשעתם. העליון החמיר בעונשו של דנקנר בשנה והעמידו על שלוש שנים במקום שנתיים, ובכך גם את עונשו של שטרום החמיר בשנה והעמידו על שנתיים. בפברואר 2020, לאחר 16 חודשי מאסר, שוחרר דנקנר מהכלא לאחר שעונשו קוצר. שטרום שוחרר מהכלא ביולי 2019. פסק דינו של העליון היווה מכה לדנקנר ולשטרום שבמהלך כל שנות המשפט נאבקו על חפותם והאמינו כי בסופו של דבר יקבלו את החותמת הזכאי מבית המשפט העליון.
על פי הכרעת הדין, בסמוך להנפקה שבה גייסה אי.די.בי 321 מיליון שקל מהציבור, סיכמו ביניהם דנקנר ושטרום שהאחרון יבצע רכישות בהיקפים גדולים של מניות אי.די.בי בבורסה, במטרה למנוע את המשך ירידת שער מניית החברה ולהעלותו, וכן להגדיל את מחזורי המסחר ולהציג מצג שווא של התעניינות במניה מצד קונים משמעותיים. חשוב לציין כי השניים התכחשו לכל טענה שהופנתה אליהם לאורך ההליך המשפטי.
בהקשר האזרחי, בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר במאי 2021 את ניהול התביעה הייצוגית בהיקף של עד כ-50 מיליון שקל נגד דנקנר ושטרום, אשר הורשעו סופית ב-2018 בהרצת מניות החברה, כמו גם נגד קלוס טריידיינג - החברה שבבעלות שטרום דרכה בוצעו העסקאות התרמתיות. התובענה הייצוגית שהוגשה על ידי התובע המייצג אריה רהב והיא עסקה בטענותיו של רהב לפיהן הנתבעים אחראים לנזקים שנגרמו למשקיעים בהנפקת ני"ע של חברת אי.די.בי חברה לאחזקות בפברואר 2012 , כמו גם למי שרכש מניות החברה בבורסה לניירות ערך בתל אביב במהלך תקופת ההנפקה ועד 27 בנובמבר 2012. על פי הטענה, הנזקים נגרמו כתוצאה מפעולות מסחר במניות החברה בימים 21-23 בפברואר 2012, שיוחסו לנתבעים, אשר בגינן הם הורשעו.
בהחלטת בית המשפט לאשר את ניהול התביעה הייצוגית, נקבע כי חברי הקבוצה שבהם תנוהל התביעה הייצוגית הם כל מי שרכש ניירות ערך של החברה בין ה-21 בפברואר 2012 ל-23 בפברואר 2012, למעט הנתבעים עצמם ולמעט חברי קבוצה ששלחו הודעות פרישה. לאחר אישור התובענה הייצוגית, הגיש התובע המייצג כתב תביעה מתוקן והנתבעים הגישו כתבי הגנה שבהם הם כפרו, הכחישו ודחו מכל וכל את כל המיוחס להם. כאמור, בסופו של יום הגיעו הצדדים להסכם פשרה במסגרת הליך גישור אצל המגשר עו"ד יצחק מרציאנו, מבלי שאף צד יודה בטענות משנהו.
בהצעת הפשרה נקבע כי מבלי שהדבר יהווה הודאה מצד הנתבעים, נוחי דנקנר ואיתי שטרום ישלמו סך כולל וסופי של 10 מיליון שקל. חלוקת הסכום תהיה: 7.5 מיליון שקל ישולמו על ידי נוחי דנקנר בשלושה תשלומים (כאשר חלק מהסכום יופקד לנאמנות לפני אישור הפשרה) ו-2.5 מיליון שקל ישולמו על ידי איתי שטרום (הסכום יועבר לנאמן לאחר הגשת הבקשה לאישור הסכם הפשרה ולפני אישורה).
נקבע כי הפקדת סכום הפשרה מצד שטרום וסכום התשלום הראשון בסך כ-1.875 מיליון שקל על ידי דנקנר אצל הנאמן מהווים תנאי מתלה להסכם הפשרה, ובית המשפט אישר את התנאי הזה.
לצורך ביצוע ויישום הסכם הפשרה, כולל איתור חברי הקבוצה הזכאים לפיצוי וחלוקת הפיצוי ביניהם. התבקש בית המשפט למנות את חברת הרמטיק נאמנות כנאמן.
Comments