top of page

הבנק מסרב להעברת כספים או מתן הלוואה ליהלומן גרטלר בעקבות הסנקציות בארה"ב


בנק מזרחי טפחות מסרב לאפשר לאיל הכרייה הישראלי, דן גרטלר, להעביר כספים מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו לחשבונו בבנק. כך נטען בתביעה שהגיש גרטלר נגד הבנק. על פי הטענות, הסירוב נובע מהסנקציות שהוטלו עליו בשנת 2017 על ידי ממשלת ארצות הברית באמצעות OFAC (המשרד לפיקוח על נכסים זרים).


עם זאת, גם הצעת פשרה שהעלה גרטלר נדחתה על ידי בנק מזרחי טפחות, ככל הנראה בשל טענות הנוגעות לשחיתות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. פרטים אלו עולים מתוך התביעה שהגיש גרטלר נגד הבנק בבית המשפט המחוזי מרכז.


גרטלר (נכדו של היהלומן משה שניצר) מתמודד עם לא מעט אתגרים משפטיים. לאחר מאבק משפטי ממושך שנמשך 14 שנים בין האחים משה ומנדי גרטנר לבין המיליארדר דן גרטלר, שהתעורר בעקבות סכסוך על זכויות כרייה באפריקה והסכמי הלוואה והשקעה שנחתמו בין הצדדים, הגיש השנה הבורר, השופט איתן אורנשטיין, את פסק הבוררות שלו.


לפי פסק הבוררות של השופט אורנשטיין, תביעת האחים גרטנר נגד גרטלר במסגרת הפסק התקבלה באופן חלקי. נקבע כי גרטלר יפצה את האחים בסכום של 238 מיליון דולר, זאת לעומת הסכום המקורי של  1.6 מיליארד דולר שתבעו האחים.


לשם כך, גרטלר מבקש להעביר מחשבון הבנק שלו בקונגו לחשבונו בישראל מיליוני שקלים, כדי שיוכל לשלם את התנאי שנדרש לו כדי לטפל בבקשה לביטול פסק הבוררות.


גרטלר טוען כי אין כל הצדקה להטלת ההגבלות מצד הבנק, שכן הסנקציות הכלכליות מתמקדות בעסקי הכרייה שלו בקונגו, בעוד שבישראל לא הוטלו עליו סנקציות כלשהן. על כן, לדבריו, סירוב הבנק לבצע את העברות הכספים אינו סביר.


בהחלטתו ציין השופט יעקב שפסר (בתמונה) כי "עילת התביעה שהובילה לפתיחת ההליך שלפני, נעוצה בסירוב הבנק לבצע את העברות הכספים שהתבקשו ובכך "לסכן" את זכותו של גרטלר לדיון בבקשתו לביטול פסק בורר. על כן עתר גרטלר למתן צווי עשה לחייב את הבנק לבצע את ההעברות שהתבקשו. הלכה למעשה, מהשתלשלות המסכת העובדתית שהובילה את הבנק לסרב לבקשת גרטלר, נובע הסעד הכספי הנזיקי העומד ביסוד בקשה. בנסיבות אלו ועל אף שטרם התגבש הסעד הכספי הנזיקי מבחינה ראייתית, הסכסוך בשאלה המהותית המצויה במוקד המחלוקת בין הצדדים זהה, בין אם הסעד שהתבקש הוא מתן צווי עשה, בין אם הסעד שיתבקש הוא נזיקי כספי".


מאז שנת 2000, החל דן גרטלר להשקיע ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אז מדינה שסבלה ממלחמת אזרחים וחוסר יציבות פוליטית. הוא פיתח קשרים קרובים עם הנשיא החדש דאז, לורן-דזירה קבילה, שהעניק לו זיכיון בלעדי לייצוא יהלומים מקונגו בתמורה ל-20 מיליון דולר. גם לאחר מותו של קבילה, גרטלר המשיך לטפח קשרים עם יורשו, מה שאפשר לו להמשיך ולבצע עסקאות משמעותיות במדינה.


לאור זאת, הבקשה לפיצול סעדים התקבלה, והבנק חויב לשאת בהוצאותיו של גרטלר בסכום של 5,000 שקל.

Comments


bottom of page