top of page

ייצוגית ב-57 מיליון שקל נגד וילי-פוד: פערים בסימון ערכים תזונתיים על שימורי תירס


ביהמ"ש המחוזי מרכז אישר הגשת תביעה ייצוגית נגד חברת וילי פוד אינטרנשיונל. בתביעה נטען כי החברה סימנה ערכים תזונתיים לא נכונים של נתרן וחלבון על גבי אריזות שימורי תירס מיובאים.


המבקש, הגיש ב־2021 בקשה לאישור תביעה ייצוגית על סך כ-57 מיליון שקל, בטענה כי הנתבעת הפרה את הוראות הדין. לטענתו, תקנות הסימון התזונתי מחייבות יצרנים ויבואנים של מזון ארוז לסמן במדויק את ערכי הנתרן והחלבון במוצריהם.


על פי התביעה, וילי פוד הצהירה על ערכים תזונתיים של 74 מ"ג נתרן ו־22.5 גרם חלבון לכל 100 גרם מסונן של המוצר. אולם, בבדיקות שביצע המבקש במכון התקנים התגלו פערים משמעותיים: בבדיקה הראשונה נמצאו 2.9 גרם חלבון ו-101 מ"ג נתרן, ובבדיקה השנייה נמצאו 3.2 גרם חלבון ו-123 מ"ג נתרן.

כלומר מדובר בפער של מאות אחוזים בין הערכים שסומנו על גבי האריזה לבין תוצאות במכון התקנים.

המבקש הוסיף וטען כי סימון מדויק של תכולת הנתרן והחלבון חיוני לצרכנים, מאחר שהוא משפיע על בחירתם, במיוחד לאור ההעדפה הגוברת למוצרים בריאים יותר.


מנגד, טענה וילי פוד כי הטעות בסימון ערכי החלבון והנתרן נעשתה בתום לב. לטענתה, הנתונים שסופקו לה נמסרו על ידי היצרן, ומכיוון שמדובר ביצרן בעל מוניטין ולכן לא היה מקום להטיל ספק באמינותם. עוד ציינה החברה כי בבדיקה שביצעה התברר שמקור הטעות הוא במחלקה הגרפית, אשר בעת עריכת התווית בעברית נרשם בטעות 22.5 גרם חלבון במקום 3.5 גרם.


וילי פוד מסרה כי שלחה את המוצר לבדיקה, ונמצא שערך הנתרן עומד על 106 מ"ג, ובהתאם לכך תוקן הכיתוב על האריזה. עוד טענה החברה כי הסטייה בערכי הנתרן היא מינורית ואינה מצדיקה ניהול הליך של תובענה ייצוגית.


החברה הפנתה לתוצאות "סקר נתרן לאומי לשנים 2016–2014" של משרד הבריאות, אשר העלו כי 60% מהצרכנים אינם טורחים לקרוא את סימון הערכים התזונתיים לפני רכישת מוצרים, ורק 15.3% מהם בודקים בתדירות גבוהה את תכולת הנתרן בתוויות המזון.


עוד נטען כי המוצר המדובר יובא לישראל על ידי החברה רק בדצמבר 2019, ובתקופה שקדמה לכך ייבאה מוצר דומה מיצרן אחר עם ערכים תזונתיים מדויקים. ויליפוד הוסיפה כי מאז נובמבר 2022 אין עוד מוצרים עם התווית השגויה. וכי החל מפברואר 2022 המשלוחים לישראל כללו תווית מתוקנת.


השופטת איריס רבינוביץ ברון (בצילום), שאישרה את התביעה כייצוגית, קבעה כי "החובה לפי התקנות מוטלת המשיבה כיבואנית. משבחרה שלא לבצע בדיקות בעצמה לרכיבים התזונתיים של המוצר ורק להסתמך על התכתבויות... נראה שהמשיבה לא פעלה כנדרש לצורך מילוי החובות המוטלות עליה ע פי חוק".


עוד קבעה השופטת: "משהמשיבה כתבה על קופסאות השימורים ערכי נתרן וחלבון לא נכונים, ונראה שלא נקטה את הפעולות הנדרשות למילוי חובתה, אני סבורה כי בקשת האישור מבססת קיומה של תשתית ראייתית מספקת שמקימה סיכוי סביר להכרעה, כנדרש בשלב זה, כי המשיבה הפרה את החובות המוטלות עליה מכוח הדין וכלפי הצרכנים".


בנוגע לטענת טעות האנוש במחלקה הגרפית, קבעה השופטת כי המשיבה לא הציגה שיטת עבודה מסודרת או מנגנון פיקוח שאמורים למנוע טעויות מסוג זה בעתיד.

Comments


bottom of page