בני זוג שהתגרשו עם ילד משותף ניהלו הליכים משפטיים רבים בנוגע לתשלומי המזונות. בתחילה נקבע כי האב יעביר לאם 2,900 שקל בחודש וכן מחצית מהוצאות החינוך והבריאות של הילד. באותה עת היו לאב זמני שהות מצומצמים. הילד היה איתו פעם אחת בשבוע למשך שלוש שעות וכל סוף שבוע שני.
במהלך שנת 2021 שהה הילד כחמישה חודשים במרכז חירום ולאחר מכן עבר להתגורר עם אביו למשך פרק זמן קצר. בהמשך שונו זמני השהות באופן שווה בין שני ההורים.
האב פנה בבקשה לבטל את תשלומי המזונות, ועתר לביטולם גם רטרואקטיבית. בית המשפט לענייני משפחה קיבל את התביעה, ביטל את המזונות, והאם חויבה להחזיר את הכספים שקיבלה במשך כשנתיים. היא לא השלימה עם ההחלטה והגישה ערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב.
השופטים עינת רביד, נפתלי שילה וגלעד הס דחו בשבוע שעבר את הערעור . בשנת 2017 ניתן פסק דין תקדימי בבית המשפט העליון, לפיו אב לא ישלם מזונות כאשר משמורת הילדים משותפת, ורמות ההשתכרות דומות. השופטים התייחסו לפסק הדין לפיו על שני ההורים לשאת בהוצאות הקטין שהוא מעל גיל 6, באופן שווה, ככל הכנסותיהם זהות, וזמני השהות שווים. במקביל נולדו לאב שני ילדים נוספים.
לפיכך, נקבע, כי אין הצדקה לכך שהאב ישלם מזונות לאם. עוד הוחלט כי סכומי המזונות שעל האם להשיב לא נאכלו, כי הקטין שהה במרכז חירום וכן אצל האב באותה תקופה. ההלכה שלא מחזירים מזונות שנאכלו, חלה כאשר ייגרם לקטין נזק אם ההשבה תשפיע על היכולת לקיים אותו ולמנוע ממנו שצרכיו לא יסופקו.
עם זאת, לאור רמת החיים של המערערת ופוטנציאל ההשתכרות שלה כפי שנקבע בפסק הדין, "אין חשש שצורכי הקטין ייפגעו", קבעו השופטים.
"החובה למזונות היא על שני ההורים בחלקים שווים, ומשכיום הסדרי השהות שווים לחלוטין בין ההורים, והוכח כי אירע שינוי נסיבות מהותי ברכיב זה, ומאחר שאין הבדל בהכנסות ההורים, אין כל הצדקה שהאב יעביר תשלומי מזונות עבור הקטין".
הערעור נדחה, והאם תשלם לאב 20 אלף שקל שכר-טרחה.
Comentarios