שופטת בית משפט השלום בחיפה, כרמית פאר-גינת (בצילום), גזרה עונש של 18 חודשי מאסר בפועל על בעל סרבן גט – כך נמסר על ידי דוברות בתי הדין הרבניים. מאחר ומדובר במקרה הנוגע לסכסוך משפחה.
לפי הודעת הדוברות, מדובר בזוג אמריקאי שהתחתנו בארצות הברית בשנת 1997. בשנת 2004 הגישה האישה תביעת גירושין בבית דין רבני בארה"ב, אולם, הבעל לא שיתף פעולה עם ההליך והאישה נותרה בעגינותה. בשנת 2011, במהלך טיול בר-מצווה של המשפחה בארץ, האישה הגישה תביעת גירושין בבית הדין הרבני בישראל - בהתאם לחוק המעניק לבית הדין הישראלי סמכות על זוגות זרים כאשר אחד מהם נמצא בישראל.
ההליך הופנה לסיוע האגף למניעת עגינות, ובית הדין דרש מהבעל להעניק גט ואף קבע שניתן לכפות זאת עליו. הבעל סירב, נעצר בשנת 2012 והיה במעצר במשך שבע שנים בישראל. בשלב כלשהו ביקשה האישה להפסיק את ההליך, והבעל שוחרר. בשנת 2016 פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, הורה לנקוט בהליכים פליליים נגד סרבני גט בעקבות הפרת חובה חקוקה - החובה לציית לפסקי דין רבניים, ובשל כך הוגש כתב האישום הנוכחי. הנהלת בתי הדין דיווחה, כי זו הפעם השנייה שבה בית המשפט מרשיע סרבני גט.
בעקבות הנחיה של פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן משנת 2016 לגביי נקיטת הליכים פליליים כנגד סרבני גט, הוגש על-ידי התביעה המשטרתית בתמיכת הייעוץ המשפטי של בתי הדין הרבניים כתב אישום נגד סרבן הגט בגין אי-ציות להוראת בית הדין להעניק גט לאישה ולשחררה מעגינותה. הנחיית פרקליט המדינה אפשרה גם פתיחת הליכים פליליים כנגד סרבני גט, אשר כרוכים בעונשי מאסר.
הסמכות לחייב במאסר בעל שמסרב לתת גט לאשתו, בין יתר הסנקציות, נתונה לבית הדין הרבני בלבד מכוח החוק האזרחי. מדובר בעניינים של נישואין וגירושין, שהם בסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני. הסירוב לתת גט איננו עניין פלילי וגם החלטת בית הדין הרבני לחיוב בגט. עם זאת, בית הדין הרבני יכול לחייב במאסר גם על ביזיון החלטתו ואולם עם כל האמור אין לבית המשפט סמכות לדון בהליך פלילי על פי הפרת חובה חקוקה משום שאין חוק אשר יכול לחייב בעל בפועל לגרש את אשתו אלא רק ללחוץ עליו. על פי הדין העברי בעל צריך לתת גט מרצונו ואין בין זה לבין עבירה פלילית דבר וחצי דבר שאז יהיה מדובר בגט פסול. הגם שהחלטה של בית הדין הרבני איננה חובה חקוקה. בית…