top of page

אחריות הורית משותפת: האם להורה יש זכות לשתף תמונות ילדיו ברשת?


האם הורה רשאי לעשות שימוש בתמונות של ילדו הקטין לצורך גיוס המונים ברשת, ללא הסכמת ההורה האחר? זו השאלה שהונחה על שולחנה של השופטת נאוה גדיש (בצילום) מבית משפט למשפחה בפתח תקווה. לזוג שלוש בנות אשר בתם הבכורה סובלת ממחלה נדירה, בעקבותיה היא במצב סיעודי קשה ביותר, מאז שנולדה.


בבקשה שהגיש האב נגד האישה הוא ביקש מביהמ"ש להורות להסיר את הפרסום שהאישה עשתה באתר אינטרנט לגיוס המונים, במסגרתו ביקשה לגייס כסף, בעזרת הציבור, כדי לאפשר לה לרכוש את חלקו בבית המשותף .


ההורים אמרו לביהמ"ש כי הם עשו כל שביכולתם כדי למלא אחר כל צרכיה של א', לצד צרכיהן של שתי הבנות הצעירות שנולדו אחריה "באופן מעורר השראה". אולם, עם פרוץ הסכסוך ביניהם פקעה היכולת לעמוד יחד, למען הבנות ולמען א' בפרט.


בהמשך, לאחר שכשלו ניסיונות ליישוב הסכסוך בשנת 2022, הגיש האב תביעה, במסגרתה ביקש שתקבע האחריות ההורית ביחס לשלוש הקטינות. בנוסף, הוגשה על ידו גם תביעה רכושית והאם מצידה הגישה עוד שתי תביעות, הן לעניין הקטינות והן לעניין מזונות.


עם זאת, האם התנגדה לפירוק השיתוף בבית, בטענה שהבית צריך להישאר כביתה של א', ובקשה מביהמ"ש שתינתן לה שהות של מספר חודשים, כדי לנסות לגייס סכום כסף שיאפשר לה לרכוש את זכויות האב, ובאמצעות פרוייקט של גיוס המונים, היא פנתה לעזרת הציבור לסייע לה לרכוש את חלקו של האב בבית.


לטענת האב, הפרסום נעשה מבלי לקבל את הסכמתו, לא לעצם הפרסום של התמונות של הקטינות, לא לעצם פרסום סיפור חייהן ובפרט סיפור חייה של א' באשר למחלתה. מנגד, אומרת האם כי הפרסום לא מבזה את האב וודאי שאינו מבזה את הקטינות.


השופטת אמרה כי "שימוש בתמונות של הקטינה, כמו גם סיפור חייה, לשם קבלת כספים, במסגרת גיוס המונים, גם אם הוא נעשה לשם שימוש לטובת הקטינה לשם רכישת הבית מחייב הסכמה של שני ההורים".


לסיכום קבעה השופטת: "הפגיעה בפרטיותה של א' והשימוש בתמונתה ובסיפור חייה לשם גיוס כספים, מהווה עניין של אפוטרופסות, כאשר האם עשתה זאת, ללא הסכמת האב". לפיכך "אני מורה לאם להסיר את הפרסום", וחייבה אותה בהוצאות משפט בסך של 5,000 שקל.

 

 

Comentarios


bottom of page