top of page

מאבק על 400 מיליון ש"ח: נוחי דנקנר פונה לבית המשפט להסרת עיקולים

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • לפני 8 שעות
  • זמן קריאה 2 דקות

מאת: שלמה בן ברוך,

איש העסקים נוחי דנקנר, לשעבר בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי, פנה באחרונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בבקשה להסרת עיקולים שהוטלו על נכסיו. לטענתו, קיומם של העיקולים מונע ממנו לנהל משא ומתן אפקטיבי עם הבנקים להסדרת חובו האישי, העומד כיום על כ-400 מיליון ש"ח. הבקשה הוגשה במסגרת תביעה ייצוגית המתנהלת נגדו סביב פרשת "הנפקת החברים", ודנקנר אף צפוי למסור עדות בבית המשפט בימים הקרובים.


ההליך מתברר בפני השופטת סיגל יעקבי, אשר נדרשה לשאלה האם צווי העיקול שהוטלו על דנקנר תורמים להבטחת זכויות הנושים – או שמא יש בהם כדי לחבל בניסיונות להסדרה מוסכמת של החוב. בבקשתו טען דנקנר כי היקף העיקולים – הכולל בין היתר את זכויותיו בעיזבון אביו, חשבונות בנק אישיים ואחזקות בחברת פודטק – יוצר חסמים ממשיים בדרכו להסכם מול המערכת הבנקאית.


דנקנר חתם בשנת 2016 על הסדר חוב עם שישה בנקים, במסגרתו התחייב לפרוע סך כולל של 510 מיליון ש"ח. לטענתו, מתוך סכום זה שילם עד כה כ-103 מיליון ש"ח, באמצעות שילוב של מימוש נכסים פרטיים, סיוע מקרובי משפחה, ומקורות שהועברו אליו מתוך עיזבון אביו המנוח, איש העסקים יצחק דנקנר, שהלך לעולמו בשנת 2023.


על פי תנאי ההסדר, החלק השני של ההחזר מבוסס על התחייבותו של דנקנר להעביר לבנקים 60% מהכנסותיו העתידיות – עד לסיום מלוא תשלום החוב או עד תום חייו. הבקשה מדגישה כי הכספים שהועברו עד כה הגיעו בין היתר ממכירת דירת מגורים בהרצליה פיתוח, מקרקעין שהוענקו לו במתנה מאמו, וכן ממענקים מקרובי משפחה ומכרים.


לפי הבקשה, לאורך השנים הבנקים עצמם גילו גמישות ואפשרו דחייה ופריסה של תשלומים – לנוכח אילוצים שאינם תלויים במבקש. עם זאת, נטען כי העיקולים שהוטלו בשלב זה פוגעים פגיעה מהותית באפשרות להמשיך ולנהל מו״מ להסדרה, ועלולים לסכן את ההסדר כולו.


בין הנכסים המרכזיים המוזכרים מצויה גם חברת הפודטק "חושן", שהוקמה על ידי דנקנר בשנת 2020, יחד עם קיבוץ סער שבצפון הארץ. החברה מפתחת טכנולוגיה לגידול נבטים להזנת בעלי חיים במתקנים סגורים, וכבר גייסה כ-2.7 מיליון דולר לפי שווי של 40 מיליון דולר. דנקנר מכהן כיו"ר פעיל בחברה, ומחזיק במרבית מניותיה ישירות ובעקיפין באמצעות חברת טיריא – שנועדה לשמש פלטפורמה לפעילותו העסקית העתידית.


במהלך שנת 2021 אושרה פשרה בתביעה הייצוגית שהתנהלה נגד דנקנר ושותפו איתי שטרום, בגין פרשת הנפקת החברים משנת 2012, במסגרתה גויסו 321 מיליון ש"ח לטובת קבוצת אי.די.בי. על פי תנאי הפשרה, התחייב דנקנר להעביר סך של 7.5 מיליון ש"ח, מתוכם הועברו 937 אלף ש"ח בלבד. משנכשל בגיוס ערבות להבטחת יתרת התשלום, בוטלה הפשרה וההליך חודש, בצירוף צווים לעיקול נכסים משמעותיים.


השופטת סיגל יעקבי התייחסה למורכבות המקרה וציינה כי נדרש איזון עדין בין האינטרס להבטחת פירעון החוב לבין החשיבות לאפשר גיבוש הסדר ריאלי, המבוסס על יכולת פירעון מדורגת לאורך זמן. עוד הבהירה כי יש לבחון בקפידה את השפעת המשך קיומם של העיקולים על גמישות הבנקים, כמו גם את היכולת הפרקטית לממש את הנכסים המעוקלים.


בית המשפט צפוי להכריע בבקשה לאחר קבלת עמדת הבנקים והצדדים הנוגעים בדבר. הסוגיה אינה עומדת בבידוד – אלא משקפת את האתגרים המשפטיים הניצבים במקרים בהם נדרשת הכרעה באיזון שבין גבייה אפקטיבית לבין שיקום כלכלי.

Comments


bottom of page