top of page

נדחתה תביעת קופ"ח לאומית: תשלם 120 אלף ש"ח הוצאות לאחר שנכשלה בטיפולי שיניים

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • לפני 4 ימים
  • זמן קריאה 2 דקות

מאת: שלמה בוצ'צ'ו

בית המשפט המחוזי בירושלים דחה תביעה של קופת חולים לאומית נגד משרד החינוך, שעניינה טענות להפרת הסכם במכרז למתן טיפולי שיניים לתלמידי מערכת החינוך. השופט אוהד גורדון קבע כי לאומית לא עמדה בהתחייבויותיה, הציגה מצגים שאינם תואמים את ביצועיה בפועל, והותירה תחושת אי נחת מהותית באשר לעצם ניהול ההליך.


הרקע לתביעה נגע למכרז שפורסם על ידי משרד החינוך באוגוסט 2017, למתן טיפולי שיניים לתלמידים שמצבם הרפואי הצריך טיפולים כתוצאה מתאונות או חבלות. קופת חולים לאומית הייתה אחת משתי מציעות שהשתתפו במכרז, וב-2017 נחתם עמה הסכם התקשרות. לפי תנאיו, תקופת ההתקשרות עד 31.12.18.


בכתב התביעה טענה לאומית כי קיבלה רק את התשלום עבור חודש ינואר 2018 באיחור, ולאחר מכן הועבר לה סכום כולל של כ־2.49 מיליון ש"ח בלבד. לטענתה, נותרה יתרת חוב בסך של 3,743,688 ש"ח (בתוספת ריבית והצמדה), וזאת מתוך סכום התמורה השנתי שעמד על 5,975,000 ש"ח ללא מע"מ.


התביעה הוגשה על רקע התקשרות חד-שנתית בין קופת חולים לאומית למשרד החינוך, במסגרת תוכנית ממשלתית להרחבת נגישות טיפולי שיניים לתלמידים. לאומית זכתה במכרז אך ההתקשרות עמה הופסקה לאחר תקופה קצרה. לטענת הקופה, הפסקת ההתקשרות נעשתה שלא כדין, תוך גרימת נזק כספי נרחב, ובהסתמך על מצגים מטעים מצד המשרד.


מנגד, משרד החינוך טען כי הפסקת ההתקשרות נבעה מכשלים מערכתיים מהותיים מצד לאומית, לרבות היעדר פריסה מספקת של מרפאות, מחסור בכוח אדם מקצועי, ותלונות רבות מצד הורים על חוסר מענה. לגרסת המשרד, שירותי השיניים שהובטחו לא סופקו במועד ובאופן סדיר, והפעלת ההסכם הפכה בפועל לבלתי אפשרית.


השופט אוהד גורדון (בצילום) בחן את טענות הצדדים ודחה את גרסתה של לאומית. בפסק הדין נקבע כי הקופה לא הצליחה להוכיח עמידה בתנאי המכרז, וכי נרשמו פערים ניכרים בין התחייבויותיה לבין יכולות הביצוע שהפגינה בפועל. השופט ציין כי ההסבר שניתן לאי-העמידה – היעדר גישה ממוחשבת לנתוני התלמידים – אינו מספק ואינו מהווה הצדקה למכלול הכשלים שתועדו.


בהקשר זה כתב השופט גורדון כי "הפער בין מצגי הקופה לבין אופן פעולתה בפועל עורר אי נחת של ממש, הן ברמה העובדתית והן ברמה הנורמטיבית". לדבריו, הציפייה להנגשת שירותי בריאות לילדים במסגרת מערכת החינוך מחייבת הקפדה יתרה, ומחדלים במתן השירות אינם יכולים לעבור בשתיקה. השופט אף ציין כי משרד החינוך נהג בסבלנות רבה ונתן לקופה שהות לתקן את הליקויים – אך זו כשלה בכך שוב ושוב.


עוד צוין בפסק הדין כי מערך המרפאות שהקימה לאומית לא תאם את התכנון שהוצג מראש. חלק מהמרפאות סווגו כפעילות אף שדווח שלא ניתנו בהן טיפולים בפועל, מוקדי השירות לא תפקדו כסדרם, וחלק מהרופאים שהועסקו לא עמדו בתנאי הסף המקצועיים שנקבעו.


השופט גורדון הדגיש כי "אין די בזכייה במכרז אם אינה מגובה בביצוע מהותי, מסודר ויעיל של ההתקשרות", והבהיר כי ניהול הליך משפטי על בסיס טענות חסרות תשתית מספקת מעורר קושי של ממש. הוא הביע ספק אם היה מקום להגיש את התביעה מלכתחילה, נוכח מכלול הנתונים שעלו במעקב אחר הביצוע בשטח.


לבסוף, פסק בית המשפט כי אין מקום להעניק לקופת חולים לאומית כל סעד, ודחה את התביעה במלואה. במכלול השיקולים, חייב השופט אוהד גורדון את קופת חולים לאומית לשלם למשרד החינוך הוצאות משפט בסך של 18,000 ש"ח, וכן שכר טרחת עורך דין בסכום של 100,000 ש"ח.



תביעת קופ"ח לאומית נדחתה: תשלם 120 אלף ש"ח לאחר שנכשלה במתן טיפולי שיניים



תביעת קופ"ח לאומית נדחתה: תשלם 120 אלף ש"ח הוצאות לאחר שנכשלה במתן טיפולי שיניים


תביעת קופ"ח לאומית נדחתה: תשלם 120 אלף ש"ח הוצאות על כישלון במתן טיפולי שיניים

Comentarios


bottom of page