top of page

בינה מלאכותית מייצרת פסיקה בדויה ומטעה "מוטב להסתמך על האמת הטבעית"

מאת: שלמה בוצ'צ'ו

לשכת ההוצאה לפועל מחוז מרכז דחתה לאחרונה בקשה שהגיש חייב במזונות לבטל מימוש רכיב הפנסיה שנמצא ברשותו, במסגרת חוב מזונות שצבר בסך של למעלה מ-137 אלף ש"ח. את ההחלטה נתן הרשם אביעד איגרא (בצילום), אשר הדגיש כי החייב לא שילם דבר במשך יותר משנתיים וחצי, ואף פנה ללשכה בצירוף פסקי דין "מומצאים", אשר ככל הנראה הופקו באמצעות כלי בינה מלאכותית.


במסגרת הבקשה טען החייב לשינוי נסיבות – נישואין, הולדת תינוקת ומצב כלכלי ירוד – וביקש להגן על כספי הפנסיה כ"נחוצים לקיום בכבוד". לטענתו, הדין מונע מימוש פנסיה כל עוד לא מוצו חלופות אחרות. לצורך כך הסתמך על שבעה פסקי דין, אך הרשם לא הצליח לאתר את המקורות שציין, ואף מצא כי מדובר בציטוטים מופרכים, שלא התקיימו באותם פסקי דין כלל.


הרשם איגרא הבהיר בהחלטתו, כי "טענות החייב אינן נכונות... בניגוד לחוב כספי רגיל, בחוב מזונות מוסרות רשתות ההגנה על החייב", והוסיף כי אין כל מניעה לממש את רכיב התגמולים גם אם מדובר בכספי פנסיה, לצורך פירעון מזונות. הוא הזכיר פסיקה לפיה מזונות נהנים מיתרונות ממשיים בגבייה – נוכח חשיבותם למחיית יום-יום ומניעת רעב.


באשר לשימוש בכלי בינה מלאכותית, ציין הרשם כי החייב הודה והתנצל על הסתמכותו על פסקי דין מזויפים, אולם מיד לאחר מכן צירף בקשה נוספת ובה שלושה פסקי דין חדשים – שגם הם לא נמצאו במאגרים ולא כללו את הציטוטים שיוחסו להם. בסך הכל הציג החייב שבעה פסקי דין שלא התקיימו ושבעה ציטוטים מטעים, אשר לא נבדקו קודם לכן.


הרשם הביע דאגה עמוקה מהתופעה, והזהיר מפני "מגיפת הטעיה בבתי המשפט ובלשכות ההוצאה לפועל", אשר נובעת מהקלות בה ניתן כיום להפיק טקסטים משפטיים באמצעות בינה מלאכותית. הוא הוסיף כי "הכוח בידי המשתמש – ברצותו יבחר לטובה וברצותו יבחר לרעה", והדגיש כי חלה חובה לברר את נכונות המידע המשפטי המוגש.


עוד ציין הרשם, כי לפי סעיף 81ג לחוק ההוצאה לפועל, מסירת מידע כוזב לרשם ההוצאה לפועל מהווה עבירה שדינה עד שנתיים מאסר. החייב אמנם אינו עורך דין, אך משעה שבחר "ללבוש את מדי עורך הדין", מחויב היה לבדוק את המקורות שצירף. "אין אפשרות לפרוק אחריות באמצעות ציון שמדובר בבינה מלאכותית", כתב הרשם.


למרות חומרת המעשה, נעתר הרשם להפחית את ההוצאות שהוטלו על החייב לסך סמלי של 1,000 ש"ח בלבד, תוך שהבהיר כי מדובר בתופעה חדשה יחסית, וכי לא ברור מהו היקף הידע של משתמשים בלתי מיוצגים באשר לסיכונים בשימוש לא מבוקר בכלים דיגיטליים.


בסיום החלטתו קבע הרשם איגרא כי "מוטב להסתמך על האמת הטבעית מאשר על הבדיה המלאכותית", והורה להוסיף את סכום ההוצאות לחוב בתיק המזונות.

 

Comments


bottom of page