top of page

בית המשפט אישר את הסדר קרתא: 69 מיליון שקל יחולק לאלפרד אקירוב ועיריית ירושלים

מאת: שלמה בוצ'צ'ו

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, אלכסנדר רון, אישר את הסדר הנושים של חברת קרתא, אשר הייתה בבעלות המדינה (74%) ועיריית ירושלים (26%). בניגוד למקובל בתיקי חדלות פירעון, הפירוק של החברה הסתיים בעודף נכסים משמעותי – סכום שייוותר כעת לחלוקה בין המדינה לבין קבוצת אלרוב שבשליטת איש העסקים אלפרד אקירוב.


חברת קרתא הוקמה בשנת 1971 לצורך פיתוח אזור ממילא, סמוך לשער יפו ומגדל דוד בירושלים – אזור אשר הפך ברבות השנים לאחד ממתחמי היוקרה המרכזיים בעיר, הכולל את מלון ממילא, שכונת "כפר דוד", מרכז מסחרי רחב ידיים וחניון תת-קרקעי. לאחר שבשנת 1989 נחתם הסכם לפיתוח הפרויקט עם חברת לנדברוק הבריטית, נכנסה במקומה קבוצת אלרוב. בשנת 2006 הפרויקט נקלע לקשיים כלכליים חמורים, אך הושלם בהדרגה עד שנת 2010.


עו"ד יצחק מולכו מונה בשנת 2007 כמנהל מיוחד להליכי הפירוק, וליווה את ההליך במשך קרוב לשני עשורים. במהלך התקופה, הוא ניהל מאות פעולות משפטיות ומסחריות. במסגרת פעילותו, הוכרו חובות בסך כולל של כ-200 מיליון שקל, כאשר בשנת 2018 הם התעדכנו לסך ריאלי של 321 מיליון שקל. בסופו של דבר, מולכו מכר את נכסי החברה תמורת 337 מיליון שקל – סכום שכיום מוערך בשווי ריאלי של כחצי מיליארד שקל. בקופת הפירוק נותרו כ-70 מיליון שקל לחלוקה, לצד עתודה של 15 מיליון שקל להוצאות בלתי צפויות.


השופט רון ציין בהחלטתו כי את הסדר הנושים גיבשה סיגל יעקובי – ששימשה באותה עת כממונה על חדלות פרעון, וכיום מכהנת כשופטת בבית המשפט המחוזי בתל אביב. על פי ההסדר, עיריית ירושלים תקבל 52% מן היתרה ואילו קבוצת אלרוב תקבל 48%. יחד עם זאת, העירייה כבר קיבלה את מרבית חלקה במסגרת חלוקות ביניים. עוד אישר השופט רון תשלום נוסף של 1.9 מיליון שקל לעו"ד מולכו, והחמיא לו על תרומתו המכרעת לניהול ההליך.


בפסק דינו חתם רון בדברים נרגשים: "הליך זה, שהתנהל כשנות דור, הצריך מאמץ מיוחד. ואכן עשו הכל במלאכה, לילות כימים, וחודשים כשנים, עד אשר עלה בידם להביא הסדר נושים הגון וענייני... שלוחה תודתי לכל הצדדים ולכל באי-כוחם שעסקו במלאכה המורכבת במסירות, במקצועיות, בנעימות ובהתמדה... כל זאת, גם בשל כך, שאפשרו לי לחתום על פסק דין זה ערב סיום תפקידי בבית משפט זה".

 

Comments


bottom of page