top of page

פסק דין אמיץ: שופטת בתל אביב לא היססה והורתה על בדיקת אבהות לגבר בן 73 – למרות התנגדותו

מאת: שלמה בוצ'צ'ו

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב דן לאחרונה בתביעה שהגישה צעירה בת 25, במסגרתה עתרה להורות על עריכת בדיקה גנטית לגבר בן 73, שלטענתה הוא אביה הביולוגי. ההליך התנהל בפני השופטת מירה דהן, אשר הכריעה כי יש להיעתר לבקשה, נוכח זכותה המובהקת של התובעת לדעת את זהות אביה.


על פי הנטען, בשנת 2004 הוכר הנתבע כאביה של התובעת במסגרת הליך שהתנהל בפני בית הדין הרבני בתל אביב, וזאת לאחר שהצהיר על כך מיוזמתו והתחייב לשאת במזונותיה. בהמשך השנים, כאשר ביקשה הצעירה להסדיר את מעמדה החוקי לצורכי אזרחות במדינה זרה, נתקלה בקושי לרשום את הנתבע כאביה בשל העדר הוכחה גנטית רשמית.


משכך, עתרה התובעת להורות על עריכת בדיקת רקמות. המדינה הצטרפה לעמדתה, אולם הנתבע התנגד בטענה כי מדובר במהלך שנובע מאינטרס אישי בלבד. עם זאת, הודה כי ניהל קשר אינטימי עם האם עובר ללידה, ואף אישר כי היה מודע להריון וסירב לדרישתה לבצע הפלה.


בהחלטתה ציינה השופטת מירה דהן כי בהתאם לדין, ניתן להורות על עריכת בדיקה לקביעת קשרי משפחה גם ללא הסכמה, ככל שקיים סיכוי סביר לטענת המבקש. לדבריה, במקרה זה, שלוש עובדות שאינן שנויות במחלוקת מקימות תשתית מספקת: קיומם של יחסים אינטימיים בין הנתבע לאם התובעת, הודאתו באבהות בפני בית הדין, ותשלומי המזונות ששולמו לאורך השנים.


השופטת הדגישה בפסק דינה את חשיבות זכות הידיעה, תוך שציינה: "אותו 'חור שחור' שקיים בליבו של ילד קטין ממשיך להתקיים אף בבגיר, ואולי אף מעבר לכך וביתר שאת". בכך הביעה את עמדתה כי גם אדם בגיר זכאי לוודאות באשר לזהותו המשפחתית.


נוכח האמור, הורתה השופטת מירה דהן על עריכת בדיקה גנטית לאלתר, שתכריע באופן סופי בשאלת האבהות. בנוסף, חייבה את הנתבע לשלם הוצאות משפט בסך כולל של 5,000 ש"ח – לטובת אוצר המדינה ולתובעת ואמה.

 

Comments


bottom of page