
מאת: שלמה בוצ'צ'ו,
בית משפט השלום פסק לאחרונה כי חברת פרטנר תקשורת בע"מ ביצעה חיוב בכרטיס אשראי של לקוח ללא הרשאה, ובכך פגעה בפרטיותו. השופט אופיר יחזקאל קבע כי פרטנר תשלם לתובע פיצוי בסך של כ-22,000 שקלים, כולל הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.
על פי התביעה, בת זוגו של התובע מסרה את פרטי כרטיס האשראי שלו לנציג מכירות של פרטנר במהלך ביקורו בביתם, כאשר נבדקה אפשרות לרכישת שירותי אינטרנט מהחברה. בעדותה, טענה כי כרטיס האשראי של בעלה נמצא בארנקה אך הוא אינו משמש אותה באופן יומיומי. לדבריה, פרטי הכרטיס נמסרו "לצורך בדיקה בלבד, ולא לצורך ביצוע עסקה בפועל". חרף העובדה שהעסקה לרכישת שירותי אינטרנט לא הושלמה, פרטנר חייבה את כרטיס האשראי בסכום של כ-60 שקלים בשתי פעימות נפרדות. במהלך המשפט התברר כי החיוב בוצע לשם "איקטוב" מנוי טלפון ישן של התובע אצל פרטנר, ולא עבור השירות שבגינו נמסרו פרטי האשראי.
ההליך המשפטי לווה במחלוקת מהותית בין הצדדים. התובע ובת זוגו טענו כי הפרטים נמסרו אך ורק לצורך בדיקה ראשונית, בעוד פרטנר טענה כי ההסכמה שניתנה נועדה לביצוע עסקה בפועל. במהלך הדיון, אישרה נציגת פרטנר כי העסקה לא יצאה אל הפועל, אך התקשתה להסביר מדוע. היא אף ציינה כי נעשה "עדכון פרטי אשראי" במערכות החברה, אך לא הצליחה להציג תיעוד מפורט של האירועים. כשנשאלה מדוע לא הוצג הסכם חתום עם התובע, השיבה: "בסופו של יום, אין הסכם כזה, זה לא יצא לפועל". פרטנר זיכתה את התובע בגין החיובים, אך הדבר נעשה רק לאחר הגשת התביעה.
במהלך המשפט עלתה נקודה מרכזית נוספת – פרטנר נמנעה מלהביא לעדות את נציג המכירות שביקר בביתו של התובע, על אף ששמו הופיע ברשימת העדים שהגישה החברה. בא כוח התובע טען כי "הימנעות זו מעידה על כך שהנתבעת חוששת מחקירה נגדית, מחשש שעדותו תסתור את גרסתה". בנוסף, צוין כי אף שהחברה מקליטה את שיחותיה עם הלקוחות, לא הוצגו לבית המשפט הקלטות רלוונטיות.
השופט יחזקאל קבע בפסק דינו כי פרטנר חייבה את כרטיס האשראי של התובע ללא הרשאה ברורה ומפורשת, תוך שימוש בפרטים שנמסרו לצורך אחר. בית המשפט קבע כי פעולה זו מהווה פגיעה בפרטיות בהתאם לחוק הגנת הפרטיות. בפסק הדין הודגש כי "בנסיבות שבהן נעשה שימוש בפרטי אשראי לצורך שונה מזה שלשמו נמסרו, ושבהן העסקה שלשמה נמסרו הפרטים כלל לא יצאה לפועל, לא הייתה כל הצדקה לחייב את כרטיס האשראי".
במסגרת פסיקת גובה הפיצוי, שקל בית המשפט מספר שיקולים. מחד, ציין את עוגמת הנפש שנגרמה לתובע ואת הצורך להרתיע חברות מסחריות מלבצע פעולות דומות. מאידך, לקח בחשבון כי מדובר בסכום שאינו גבוה, וכי אין אינדיקציה לכך שמדובר היה בניסיון מכוון להתעשר על חשבון התובע. בסופו של דבר, קבע השופט כי פרטנר תפצה את הלקוח בסכום של כ-22,000 שקלים, הכוללים פיצוי בגין הפגיעה בפרטיות, החיוב הבלתי מורשה, הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.
Comments