top of page

יד ברזל נגד הפשע: השופט מנחם מזרחי שלח את הסוחטים והגנבים ל-10 שנות מאסר

בית משפט השלום בראשון לציון דן לאחרונה את מאלך דיאב ומחמד רזקאללה לעונש של 10 שנות מאסר בגין גניבת עשרות כלי רכב מישראל והעברתם לשטחי הרשות הפלסטינית. השניים פעלו במסגרת כנופיה עבריינית מאורגנת, חדרו לישראל שלא כחוק, ופרצו לכלי רכב חונים. לאחר ביצוע הגניבות, המכוניות הועברו לשטחי הרשות, ובחלק מהמקרים בעלי הרכבים נדרשו לשלם כופר לשם השבתם. גזר הדין ניתן בפני השופט מנחם מזרחי.


על פי כתב האישום, דיאב היה מעורב ב-16 מקרים של גניבת רכבים בין מרץ למאי 2023, ואילו רזקאללה היה מעורב ב-17 מקרים. במהלך אחד האירועים, נהג דיאב ברכב גנוב במהירות של 146 קמ"ש, תוך שהוא נמלט מניידת משטרה ולבסוף נטש את הרכב. במקרה אחר, הוא פרץ מחסום משטרתי, חצה קו הפרדה רצוף והתרסק עם הרכב ביער סמוך, מה שגרם לפציעתו ולפציעת שוטר שניסה לעצרו. רזקאללה, מצדו, היה מעורב במרדף משטרתי אחר רכב גנוב, שבמהלכו נהג בפראות עד שנעצר ונמלט רגלית.


בעת הדיון, השופט מזרחי הדגיש: "רק תגובה משפטית נחרצת תוכל לשבור את מעגל העבריינות ולהרתיע את אלה המנסים להרוויח על חשבון הקורבנות". בנוסף, בתי המשפט בראשון לציון פועלים ללא לאות כדי להבטיח שעבריינים מכל סוג, בין אם הם עוסקים בגניבה ובין אם בסחיטה, יימצאו בסופו של דבר מאחורי סורג ובריח.


"תופעת גניבות כלי הרכב בישראל, בכלל, רחבה ומעיקה והפגיעות הכרוכות בה בהיבט הכלכלי ובהיבט של תחושת הביטחון והמוגנות, קשות ומשמעותיות. גניבת כלי רכב מישראל אל תחומי הרשות הפלסטינית, חמורה ומקוממת במיוחד. שכן חלק מכלי הרכב הגנובים נסחרים בשטחי הרש"פ במחירים מגוחכים ביחס למחירם הריאלי וברוב המוחלט של המקרים לא ניתן לשים עליהם יד ולהחזירם לבעליהם."


"חלק גדול מכלי הרכב הגנובים מגיעים ל"משחטות הרכב" הפרוסות בשטחי הרש"פ ומפורקים לחלקים, אשר בהמשך נמכרים כחלקי חילוף ומוצאים את דרכם גם למוסכים בתחומי מדינת ישראל. כך או כך, חברות הביטוח משלמות סכומי עתק למבוטחים שרכביהם נגנבו והוצאה זו מתגלגלת בסופו של דבר ללקוח וגורמת לייקור עלויות הביטוח, ובעלי כלי הרכב הגנובים סובלים נזקים כלכליים ואחרים."


"נוכח היקף התופעה ונזקיה המחוקק ייחד הוראות ספציפיות לעבירות הרכוש הקשורות לכלי רכב וקבע להן עונשים חמורים מאלה הקבועים לעבירות הרכוש הכלליות. ומדיניות הענישה הנהוגה בעבירות אלה הינה של רצינות וחומרה."


בגזר הדין ציין השופט מזרחי כי גניבות הרכב הפכו ל"מכת מדינה" והדגיש את החשיבות שבהטלת עונש מחמיר למען הרתעה. לדבריו, "השיקול של הרתעת היחיד והרתעת הרבים, בענישה בעבירות אלה, במקרים בהם הפכו העבריינים את גניבת הרכבים ללחם חוקם, כפי מצב הדברים העומד לדיון בפניי, הוא שיקול נכבד ביותר המוביל לענישה חריפה ובעלת משקל".


עוד הוסיף השופט כי הנאשמים פעלו באופן שיטתי ומתוחכם כחלק מחבורה עבריינית מאורגנת, תוך ביצוע עבירות חוזרות בפרקי זמן קצרים, לעיתים בהפרש של ימים ספורים בלבד. "הנאשמים הפכו את עצמם ל'מכונה' לגניבת רכבים, ולכן יש למצות עמם את הדין באופן מחמיר", קבע השופט מזרחי בגזר הדין.


לבסוף, בית המשפט גזר על השניים 10 שנות מאסר בפועל, וכן הטיל עליהם מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 50,000 ש"ח לכל אחד. השופט מנחם מזרחי סיכם כי העונש משקף את חומרת העבירות ואת הצורך בהרתעה ברורה וחד משמעית.

 

Comments


bottom of page