top of page

הדיירת שניצחה את חברות הענק: השופטת יהודית שבח סירבה למנות בורר במתחם היוקרתי בת"א

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • 6 במרץ
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 7 במרץ

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה לאחרונה בקשה של חברות יזמיות למנות בורר שיכריע בסכסוך שהתפתח בינן לבין דיירים במתחם פינוי-בינוי במשולש הרחובות ארלוזורוב-נמיר-דפנה בעיר. החברות ביקשו למנות בורר, לאחר שהדיירים נסוגו לכאורה מהסכמות שהושגו בעבר.


החברות היזמיות טענו כי נחתמו הסכמים מחייבים עם הדיירים, וכי נסיגת חלק מהם מההסכמות מעכבת את התקדמות הפרויקט ופוגעת בכלל בעלי הזכויות. לטענתן, הסחבת והעיכובים יוצרים חוסר ודאות ופוגעים ביכולת לממש את הפרויקט בהתאם להוראות התכנון. הן הוסיפו כי ללא הכרעה ברורה, עשוי להיווצר מצב שבו מיעוט קטן של דיירים מונע את מימוש הפרויקט לטובת הרוב.


מנגד, הדיירים טענו כי החברות היזמיות לא עמדו בכל התחייבויותיהן וכי לא כל הפרטים בפרויקט סוכמו במלואם. לדבריהם, החוזה שנחתם עימם אינו מחייב אותם להתקדם בתנאים שהיזמים מכתיבים, והם ביקשו לערוך התאמות בתוכנית כך שתיטיב עמם. עוד נטען כי היזמים הפעילו עליהם לחצים כדי להמשיך בהליך ללא שקיפות מלאה, ולכן הם מחפשים חלופות אחרות.


השופטת יהודית שבח קבעה בהחלטתה כי בשלב זה אין הצדקה להתערבות של בית המשפט, וכי הצדדים צריכים למצות את ההידברות ביניהם טרם מינוי בורר. עוד הדגישה השופטת כי מינוי בורר בכפייה בשלב הנוכחי עשוי דווקא להחריף את המחלוקת.


ההליך התנהל בפני השופטת שבח, שהבהירה כי בתי המשפט יעדיפו תמיד פתרון בהסכמה, במיוחד בפרויקטים מורכבים של התחדשות עירונית.


השופטת ציינה בהחלטתה שהצדדים עדיין בשלב ראשוני יחסית של המו"מ, וכי קיימת אפשרות סבירה להגיע להסכמה גם ללא התערבות משפטית. לדבריה, מינוי בורר בשלב זה עלול לפגוע בזכויותיהם של הדיירים. לפי פסק הדין, העובדה שחלק מהדיירים שוקלים לפנות ליזם חלופי אינה סיבה מספקת להתערבות של בית המשפט, והיזמים לא הציגו ראיות חד-משמעיות לכך שהמו"מ נכשל סופית.


בהחלטה נכתב עוד כי מטרת ההליך המשפטי היא לסייע לצדדים להגיע לפתרון מוסכם ולא לכפות פתרונות שעלולים להוביל להעמקת הסכסוך. השופטת הדגישה כי על היזמים לפעול בשקיפות מלאה מול הדיירים, וכי הצלחת הפרויקט מותנית בראש ובראשונה בשיתוף פעולה מצד הדיירים.


לסיכום, השופטת שבח קבעה שהיזמים והדיירים נדרשים למצות תחילה את האפשרות להסכמה הדדית, טרם יובא הנושא להכרעת בורר או בית המשפט.

Comments


bottom of page