top of page

רשם ההוצאה לפועל בתל אביב: חוב של רשת חדרי כושר הופחת, ריבית מופרזת בוטלה

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • 3 במרץ
  • זמן קריאה 2 דקות

רשם ההוצאה לפועל בתל אביב, קיבל לאחרונה החלטה תקדימית אשר הפחיתה באופן משמעותי חובות של חייבים בתיק הוצאה לפועל. ההחלטה, שהתייחסה לתיק שנפתח בשנת 2019 בגין המחאות שלא נפרעו בסכום של 240,000 ₪, דנה בשאלה האם ניתן לזקוף תקבולים שהתקבלו בהליך חדלות פירעון לחוב בהוצאה לפועל, וכן האם יש להפחית את ריבית הפיגורים שנצברה. 

 

הזוכה, חברת סליקה וניהול אשראי, פתחה תיק הוצאה לפועל נגד חברה העוסקת בהפעלת חדרי כושר, וכן נגד מנהל החברה, שביתו שימש כבטוחה לתשלומים. במהלך השנים, החייבים שילמו חלקים משמעותיים מהחוב, אך עמדו בפני קשיים כלכליים אשר הקשו עליהם לפרוע את מלוא החוב. 

 

במסגרת תיק חדלות פירעון אחר, הזוכה קיבלה דיבידנד בסך 599,983 ₪, אך טענה כי סכום זה צריך להיות מיוחס לחובות של חברה אחרת, ולא להפחתת החוב בתיק הנוכחי. בנוסף, הזוכה ביקשה לממש ערבות בנקאית שניתנה לה ולהמשיך לצבור ריבית פיגורים על החוב. לטענתה, החייבים יכולים לפרוע את החוב במלואו, ולכן אין הצדקה להפחתת ריבית או למחיקת חלק מהחוב. 

 

מנגד, החייבים טענו כי שילמו חלק משמעותי מהחוב, וכי הכספים שהתקבלו בהליך חדלות הפירעון צריכים להיות מופחתים מהחוב בתיק ההוצאה לפועל. בנוסף, הם התנגדו למימוש הערבות הבנקאית, כיוון שעמדו בצו התשלומים שנקבע להם, וכן ביקשו את הפחתת ריבית הפיגורים בטענה שהתשלומים מבוצעים באופן עקבי וסדיר. 

 

הרשם קיבל את טענות החייבים ודחה את בקשת הזוכה למימוש הערבות הבנקאית. בהחלטתו ציין כי "בקשת הזוכה לממש את הערבות משמעותה הפרת ההסכמות בין הצדדים ללא עילה שבדין לעשות כן, מקום שהחייבים פועלים בדיוק כפי שנקבע ומשלמים חובם לשיעורין". לדבריו, לא ניתן לשנות את תנאי ההסדר לאחר שהחייבים עמדו בהתחייבויותיהם. 

 

בהתייחס לריבית הפיגורים, הרשם קבע כי יש להפחיתה מאחר שהחייבים משלמים באופן מסודר. "החייבים משלמים את צו התשלומים במועדו וכסדרו באדיקות, וזאת מחודש פברואר 2022. החל מחודש דצמבר 2022, הם משלמים סך של 9,500 ₪ לחודש לפי בקשתם. אין יותר עילה 'לתמרץ' אותם לשלם חובם, והרציונל שבבסיס ריבית הפיגורים מתאיין", כתב בהחלטתו. 

 

הרשם הורה על הפחתת חלק יחסי מהחוב בגובה 95,997 ₪, סכום שנלקח מתוך הדיבידנד שהתקבל בהליך חדלות הפירעון. הוא ציין כי "הזוכה אינה יכולה ליהנות מצד אחד מדיבידנד הכולל חוב של החייבים, ומצד שני להתכחש לכך כאשר מדובר בזקיפת סכום לטובת החוב. מדובר בתוצאה מעוותת, בניגוד לעיקרון השוויון". 

 

לאחר הפחתת הסכומים, נקבע כי החוב הכולל שנותר לתשלום עומד על 22,922 ₪ בלבד – הפחתה משמעותית מהסכום המקורי.  מעבר להכרעה הכספית, הרשם מתח ביקורת על התנהלות הזוכה, שכללה התנגדות לבקשות החייבים ולביטול עיקולים ללא הצדקה כלכלית. "התנגדויות אלה סתרו את עקרון תום הלב ופגעו ביעילות ההליך", קבע. 

 

החלטתו של הרשם מציבה תקדים חשוב להליכי הוצאה לפועל ומדגישה את הצורך בשמירה על איזון בין זכויות הזוכה לבין זכויות החייבים. היא עשויה להשפיע על מקרים עתידיים שבהם תיבחן שאלת זקיפת כספים מתיקים אחרים והצדקת ריביות פיגורים, תוך בחינת תום הלב של הצדדים. 

댓글


bottom of page