ביהמ"ש העליון מתח ביקורת על המחוזי והחמיר: 7 שנות מאסר לסוחטי "דמי החסות"
- מגזין בית המשפט
- 20 בפבר׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 21 בפבר׳

בית המשפט העליון קיבל לאחרונה את ערעור המדינה והחמיר בעונשם של שני נאשמים בפרשת גביית "דמי חסות" מתושבי היישוב טורעאן. השופטים, בראשות השופט יוסף אלרון ובהצטרפות השופטים אלכס שטיין וחאלד כבוב, קבעו כי מדובר בפרשה עבריינית חמורה, במסגרתה הופעלה אלימות ואיומים כדי לכפות על קורבנות לשלם סכומי כסף גבוהים. בפסק הדין נקבע כי העונשים שהוטלו בבית המשפט המחוזי 31 ו-36 חודשי מאסר היו מקלים מדי, ולכן הוחמרו משמעותית – חמזה דחלה נשלח ל-7 שנות מאסר, ונאיף דחלה ל-6 שנות מאסר.
על פי כתב האישום המתוקן, הנאשמים היו חלק מרשת עבריינית שפעלה לאורך זמן והטילה אימה על תושבי היישוב, כולל בעלי עסקים, חקלאים ואנשי מקצוע. הם דרשו "דמי חסות" מבעלי חנויות ורפתות, תוך שימוש באיומים. אחד המקרים מתאר כיצד איים אחד הנאשמים על תושב שהתנגד לשלם: "אם אתה לא משלם, נוריד לך את אח שלך". במקרה נוסף, רוכשי קרקע נדרשו לשלם 200,000 ש"ח באיומים, ונאמר להם: "הבית שלך יהיה הראשון בירי היום".
בפסק הדין הדגיש השופט יוסף אלרון את חומרת העבירות וציין כי "עבריינות מסוג זה מצריכה תגובה עונשית מחמירה ומרתיעה". לדבריו, "בית המשפט אינו יכול לעמוד מנגד כאשר חבורות עבריינים מטילות פחד על אזרחים שומרי חוק, ומשתלטות על נכסים ועסקים באיומים ובאלימות". השופט הדגיש כי יש להחמיר בענישה במקרים של גביית דמי חסות, וקבע: "בשלה העת להחמיר בענישה כדי למגר את התופעה, שעברה מלהיות עבריינות מקומית למכת מדינה של ממש".
השופטים ציינו כי ללא הסדר הטיעון, בו הודו הנאשמים, היה מקום לגזור עליהם עונשים חמורים אף יותר. "במקרים כגון אלה מן הראוי לגזור עונשי מאסר משמעותיים, אשר עשויים להגיע גם ל-10 שנים ואף יותר", כתב השופט אלרון.
עוד נמתחה ביקורת על גזר הדין המקורי של בית המשפט המחוזי, שלא נתן ביטוי מספיק לחומרת העבירות ולנזק שנגרם לקורבנות. בסיכומו של דבר, חמזה דחלה ירצה 7 שנות מאסר, ונאיף דחלה ירצה 6 שנות מאסר.
פסק הדין משקף מגמה של החמרה בענישה בעבירות סחיטה באיומים וגביית דמי חסות, בהתאם לרפורמות האחרונות בחוק העונשין. השופטים הבהירו כי מערכת המשפט תנקוט יד קשה נגד עבריינות מסוג זה, במטרה להגן על האזרחים ולהשיב את הביטחון לתושבים.
Comments