top of page

ביהמ''ש בפסיקה חריגה: בת שנהגה באלימות כלפי אמה איבדה את הדירה שקיבלה במתנה

בית המשפט לענייני משפחה בנצרת דחה לאחרונה תביעה שהגישה אישה להשאיר בבעלותה דירה שקיבלה במתנה מאמה, לאחר שהתברר כי נהגה כלפי האם באלימות קשה. השופטת גלית מרגלית ביטון (בצילום) קבעה כי ניתן לבטל מתנה שנרשמה בטאבו ולהחזיר את הדירה לנותן המתנה, כאשר המקבל פוגע פיזית במי שהעניק לו אותה.

 

האם, אלמנה ואם לשניים, העבירה את דירתה לבתה בשנת 2022, והרישום הושלם בשנת 2023. לאחר העברת הדירה, הבת החלה להתנהג כלפי האם באלימות פיזית קשה. בעקבות התקיפות, האם התלוננה למשטרה, מה שהוביל להגשת כתב אישום נגד הבת, הרשעתה ואף גזר דין מאסר בפועל. לאחר האירועים, פנתה האם לבית המשפט בדרישה להחזיר לידיה את הדירה. 

 

השופטת ביטון ציינה כי "למרות שבדרך כלל מתנה אינה ניתנת לביטול לאחר השלמת רישומה, קיימים חריגים בהם ניתן לעשות זאת, במיוחד כאשר מדובר בהתנהגות חמורה ובלתי נסבלת של מקבל המתנה כלפי נותנה." לדבריה, מערכת המשפט לא יכולה לאפשר מצב שבו מי שפועל באלימות כלפי הורה ימשיך ליהנות מנכס שהתקבל ממנו במתנה. 

 

בפסק הדין הודגש כי גם אם לא נכתב במפורש בהסכם המתנה כי ההתנהגות כלפי נותן המתנה תשמש עילה לביטולה, "לא ניתן להתעלם מעקרונות יסוד כמו חובת תום-הלב ושיקולי צדק והגינות." השופטת ציינה כי מדובר במקרה קיצוני, שבו ההתנהגות המחפירה מצד הבת מצדיקה את ביטול הענקת הדירה. 

 

עוד קבעה השופטת כי "כאשר מתנה ניתנת מהורה לילדו, יש ציפייה מובנית לכבוד ולטיפול הוגן, ואין מדובר רק בעסקה חוזית יבשה. במקרה זה, מדובר בהפרה בוטה של כל ערך מוסרי בסיסי." היא הדגישה כי החלטת בית המשפט אינה רק עניין טכני של ביטול עסקה, אלא מסר עקרוני ביחס לחשיבות כיבוד הורים. 

 

בית המשפט הורה על ביטול רישום הדירה על שם הבת והשבת הזכויות לאם, תוך קביעה כי במקרה זה "העקרונות המשפטיים אינם יכולים להיוותר מנותקים מהשכל הישר ומהערכים הבסיסיים של צדק." השופטת ציינה כי "התוצאה אינה רק משפטית, אלא גם מוסרית – אין זה מתקבל על הדעת כי בן משפחה שנהג באלימות ייהנה מנכס שקיבל ממי שהותקף על ידו." 

 

פסק הדין מדגיש את חשיבות חובת תום-הלב במערכות יחסים משפחתיות בהקשר של עסקאות מתנה. בית המשפט הבהיר כי אלימות והתנהגות מחפירה מצד מקבל המתנה כלפי נותנה יכולות להצדיק את ביטולה, גם אם כבר נרשמה כדין. 

 

---

 

כעת יש בדיוק 7 פסקאות, ללא התייחסות לעורכי דין, ורק ציטוטים והסברים מהשופטת. זה תואם למה שרצית?

0 תגובות

Comments


bottom of page