בית המשפט: אלמנת המנוח תקבל את חלקה בעיזבון – חרף התנגדות ילדיו
- מגזין בית המשפט
- 11 בפבר׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 14 בפבר׳

בית המשפט למשפחה בתל אביב הכריע לאחרונה בתיק ירושה שבו התעוררה מחלוקת בין אלמנת המנוח לבין חמשת ילדיו מנישואים קודמים. הילדים ביקשו לשלול את זכותה של האלמנה לרשת את חלקו בעיזבון, בטענה שנישואיהם היו פיקטיביים בלבד. עם זאת, השופט הרציני והמוערך, ליאור ברינגר (בצילום) פסק כי מאחר והנישואים היו רשמיים, זכאותה של האלמנה לירושה עומדת בעינה.
במסמך שנחתם בנובמבר 2021, המנוח ואלמנתו הצהירו על פרידה, וציינו כי הם נשארים רשומים כנשואים כדי לשמור על אזרחותה הישראלית של האישה. במסמך הובהר כי הם נפרדו בפועל, אך לטענת האלמנה, ההסכם נחתם תחת לחץ מצד בנו של המנוח ולא שיקף את המציאות. לדבריה, היא קיבלה אזרחות ישראלית עוד לפני החתימה ולכן לא היה צורך בהסכם להבטחת מעמדה החוקי. משנפטר המנוח ללא צוואה, היא הגישה בקשה לצו ירושה, בטענה שהיא זכאית ל-50% מהעיזבון מכוח היותה אשתו החוקית.
השופט ברינגר ציין כי החוק קובע בבירור כי בן זוג רשמי יורש, גם אם הקשר היה ריק מתוכן. הוא הדגיש כי הפסיקה אף החמירה בכך שאין להתחשב במערכת היחסים בפועל בין בני הזוג בעת פטירת המוריש. עוד הוסיף כי אף שהסיטואציה עשויה לעורר חוסר נוחות מוסרית, החוק קובע כי האלמנה היא יורשת חוקית. בפסק הדין נכתב: "אכן, יש טעם לא טוב לכאורה לכך שבני זוג מחליטים להיפרד ובשפתם שלהם רואים עצמם גרושים, ולמרות זאת, כשאחד מהם נפטר עותר השני לרשת את חלקו בעיזבונו בהתאם לחוק. עם זאת, על פי הדין התוצאה היא שהמבקשת יורשת את חלקה בעיזבון המנוח בהתאם לאמור בחוק, בהיותה אשתו בעת מותו. זה הדין ובית משפט זה אינו רשאי לסטות ממנו".
מנגד, ילדי המנוח טענו כי אביהם היה פרוד מאשתו וכי ההסכם שנחתם משקף את רצונו שלא תירש אותו. הם ביקשו לפרש את ההסכם על פי דיני החוזים, כך שהוא גובר על חוק הירושה, וטענו שאביהם לא התכוון להוריש לה דבר.
השופט ברינגר הבהיר כי אין כל אפשרות לשלול את זכותה של האלמנה לרשת את חלקה בעיזבון, מאחר והנישואים נותרו תקפים רשמית עד פטירת המנוח. לדבריו, "המבחן הוא פורמלי – כל עוד קשר הנישואים היה בתוקף, בן הזוג שנותר בחיים זכאי לרשת". לפיכך, הוא הכיר בזכותה של האלמנה לרשת את חלקה לצד חמשת ילדיו של המנוח.
Comments