בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד קרסו נדל"ן בטענה להפרת תנאי ההצמדה בחוזי מכר של דירות. לטענת התובעים, החברה הצמידה את התמורה למדד תשומות הבנייה העתידי – מדד שאינו ידוע במועד התשלום – ובכך הביאה להגדלת התשלומים באופן בלתי הוגן.
מדד תשומות הבנייה, שמתפרסם מדי חודש על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משקף שינויים במחירי חומרי הגלם המשמשים לבנייה. לפי התובעים, קרסו נדל"ן חישבה את התשלומים עבור דירות שנרכשו בין ה-1 ל-15 בכל חודש לפי מדד עתידי, במקום על פי המדד הידוע במועד התשלום, מה שהוביל, לטענתם, לרווחים נוספים לחברה על חשבון הרוכשים.
התביעה, שהוגשה בשתי בקשות נפרדות, מתמקדת בתנייה חוזית בהסכמי המכר של קרסו נדל"ן, המאפשרת את ההצמדה האמורה. לטענת התובעים, החברה הפיקה רווחים נוספים לאורך השנים, במיוחד לאור מגמת העלייה העקבית של מדד תשומות הבנייה, שעל פי נתונים רשמיים עלה בכ-30% בין השנים 2010 ל-2021.
מנגד, טענה קרסו נדל"ן כי החוזים אינם "חוזים אחידים" וכי תניית ההצמדה אינה מקפחת. עוד נטען כי שיטת ההצמדה עומדת באמות המידה המשפטיות.
השופטת נועה גרוסמן אישרה כי יש מקום לדון בתביעה כייצוגית, וקבעה כי "קרסו נדל"ן מעניקה לעצמה לכאורה יתרון כלכלי בלתי הוגן באמצעות הצמדת התמורה למדד עתידי". השופטת אף הוסיפה כי בדיונים קודמים בסוגיה דומה, חברות בנייה אחרות הפסיקו את נוהג ההצמדה והתחייבו לפצות את הרוכשים "אמנם התחייבות להסדרה עתידית זו נעשתה במסגרת פשרה ובלי להודות בטענות, אך דומה כי עצם הפסקת השימוש בתניית הצמדה למדד עתידי מדברת בעד עצמה", קבעה.
עוד נקבע בדיון כי הקבוצה תכלול את כל מי שחתם במהלך שבע השנים האחרונות על הסכם עם קרסו נדל"ן בתנאים דומים. במסגרת הגדרת הקבוצה, ייכללו כל הרוכשים שתשלומיהם לחברה בין ה-1 ל-15 בחודש הוצמדו, כולם או חלקם, למדד שטרם פורסם בעת ביצוע התשלום. יש להדגיש כי החלטת בית המשפט מתייחסת אך ורק לאישור ניהול התביעה כייצוגית, ולא להכרעה בתביעה עצמה – האם לקבלה או לדחותה.
Comments