במסגרת יוזמה של יחידת התיאום הממשלתית לזכויות ילדים ונוער במשרד המשפטים, נערך לאחרונה יום עיון לצוות העוסק בפיילוט שחרור קטינים ממעצר ומאסר. המפגש עסק בטראומות בילדות ובמשמעויות שלהן בקרב נוער עובר חוק, עם דגש על טיפול מודע טראומה, שיכול להיות המפתח להצלחה בשיקום בני נוער אלה.
האירוע התקיים במעמד השופטת גלית ויגוצקי מור (בצילום), הנשיאה (בדימוס) והשופטת הממונה על וועדות השחרורים, השופט ניר זנו, יו"ר ועדות נוער במחוז מרכז, והשופטת טל ויסמן בן שחר, יו"ר ועדות נוער במחוז צפון.
בפתיחת יום העיון, שיבחה השופטת ויגוצקי מור את הצלחת הפיילוט ושמה דגש על הצורך בהכשרה מקצועית של שופטי נוער לצורך ניהול ועדות השחרורים. היא ציינה את החשיבות הרבה בניהול רצף טיפולי של קטינים השפוטים, החל מבתי המשפט לנוער ועד לדיונים בוועדות השחרורים. "הכשרה ייעודית של שופטי נוער חשובה להצלחה של התהליך", הדגישה.
הסנגור הציבורי המחוזי בתל אביב, ד"ר אלקנה לייסט, חיזק את דברי השופטת ויגוצקי מור והוסיף כי מדובר ביוזמה שמציבה את השיקום במרכז. הוא ציין את ההשפעה החיובית של שיתוף פעולה בין כלל הגורמים המעורבים, שהפיילוט מצריך, על הצלחת המהלך.
עו"ד מיכל גולד, המתאמת הממשלתית לזכויות ילדים ונוער במשרד המשפטים, תיארה את האתגרים וההצלחות בהפעלת הפיילוט, ושבה והדגישה את החשיבות של סנכרון בין הגורמים השונים.
הסדנה כללה גם הרצאות חשובות. ד"ר סיגל קני פז, סגנית ראש מנהל הרווחה, דיברה על ההתפתחות המוסרית של נערים עוברי חוק, והסבירה כי פגיעה טראומטית בילדים יכולה לפגוע בהתפתחותם הקוגניטיבית, הנפשית והמוסרית, ולהוביל להתנהגות אלימה והפרעות התנהגותיות. ד"ר קני פז הדגישה את הצורך בטיפול המותאם לכל ילד, המבוסס על הבנת הפגיעות הרגשיות והנפשיות שנגרמו לו.
בהרצאתו של גיא עינת, קרימינולוג לטיפול בנפגעי תקיפה מינית, הוצג "המודל האקולוגי" המשפיע על התפתחות הילד, שהתייחס לגורמים משפחתיים, אישיים וסביבתיים. הוא ציין כי המפגש עם טראומות בשלב מוקדם של ההתפתחות עלול להוביל להשלכות רגשיות וגופניות חמורות, שיכולות להשפיע על התנהגות הנוער ולהוביל למעורבות במערכת המשפט.
גם ד"ר איילת נועם רוזנטל, חוקרת טראומה בגיל הרך, שיתפה את הקהל בהשפעות של טראומה על התפתחות הילד, והסבירה כיצד פגיעות טראומטיות בילדות, כמו התעללות והזנחה, יכולות להוביל להפרעות התנהגותיות וסיכון להתנהגות עבריינית.
לאחר ההרצאות, התקיים מעגל שיח שבו השתתפו שותפי הפיילוט. המשתתפים שיבחו את המפגש, וציינו כי השיחה על טראומה, והתמקדות בהבנייתה, מאפשרת לטפל בצורה מדויקת ויעילה יותר בנוער עובר חוק. השופטת ויגוצקי מור סיכמה את היום בהדגשת הצורך במענה מדויק וייחודי לכל נער ונערה, כשהמטרה המרכזית היא לספק סיכוי לשינוי אמיתי בחייהם.
ההצלחות שנרשמו עד כה בפיילוט מוכיחות כי טיפול מודע טראומה הוא הדרך לשיפור המערכת, והוא מאפשר לבני הנוער הזדמנות לצמיחה אישית ויציאה ממעגל העבריינות.
Comments