בערב שגרתי אחד, תושב תל אביב הגיע לדיזנגוף סנטר עם כובע, מעיל ותיק. עבור המאבטח בכניסה, המראה הספיק כדי לעורר חשד ולזהות אותו כ"ערבי משכם". הסיפור הסתיים לאחרונה בבית משפט השלום בתל אביב, שם פסק השופט אבי שליו כי חברת הניהול של דיזנגוף סנטר תפצה את האיש בסכום של 4,000 שקלים, כולל הוצאות משפט.
הפרשה החלה בחודש מרץ השנה, כאשר התובע ניגש לשער 5 של הקניון. למרות שציית לדרישת המאבטח והציג את תכולת תיקו לבדיקה, ולאחר שלא נמצא דבר חשוד בתיק, המאבטח מנע את כניסתו. בתביעה שהגיש לבית המשפט טען התובע כי המאבטח דרש ממנו להציג תעודת זהות והתבטא כלפיו באמירות מפלות ומזלזלות, ובהן: "מי יודע אם אתה ערבי משכם או עיתונאי מאל־ג'זירה".
האירוע הסלים במהירות כאשר מבקרים שהיו במקום החלו להתקהל סביב התובע. אחד מהם תקף אותו מילולית, ניסה לפגוע בו פיזית ואף ירק לעברו. רק לאחר שהתובע ציין בפני המאבטח כי הוא לוחם מילואים בצה"ל והציג תעודת עיתונאי, ורק לאחר שקב"ט הקניון הגיע למקום, התאפשרה לבסוף כניסתו למתחם.
חברת הניהול של דיזנגוף סנטר, שנתבעה בעקבות כישלונם של ניסיונות התובע להגיע לבירור מול הנהלת הקניון, טענה בבית המשפט כי המאבטח פעל בהתאם לנהלים. לדבריה, "התנהגות מחשידה" של התובע, שהתבטאה במבטא, סימני לחץ, כובע ומעיל, הצדיקה את עיכובו. בנוסף, החברה טענה כי התובע סירב להזדהות ואף הטיח במאבטח באגרסיביות שהוא פלסטיני – טענה שהתובע הכחיש בתוקף במהלך הדיונים.
בפסק דינו קבע השופט שליו כי צפייה בסרטון האבטחה של האירוע מגלה "תימוכין משמעותי לגרסת התובע". השופט ציין כי "הסרטון מראה באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי התובע הציג לבודק תעודה מזהה". יתרה מכך, קב"ט הקניון העיד בבית המשפט כי על פי נוהלי המקום, "ברגע שזה אזרח ישראלי - זו תעודת זהות ישראלית. הבודק צריך לראות שזו תעודה ישראלית וצריך להכניס את האדם". הקב"ט אף הודה כי "הבודק לא פעל כך".
למרות זאת, השופט ציין בפסק דינו כי "המצב הביטחוני במדינת ישראל מחייב קיומה של אבטחה בכניסה למקומות ציבוריים, אשר במקרים מסוימים מתבססת על התרשמות חזותית שעלולה להוביל לטעויות."
Kommentarer