בית משפט השלום בתל אביב קבע כי ארז לוטן, רקדן לשעבר בלהקת בת שבע, ישלם סכום של 22,500 שקל, כולל הוצאות ושכר טרחת עורך דין, לפעילת המחאה שפי פז, בגין הוצאת לשון הרע. השופט רון גולדשטיין (בצילום) קבע כי כינוי "נאצית" והצדעה במועל יד במהלך הפגנה מהווים הוצאת לשון הרע.
שפי פז, תושבת שכונת שפירא בדרום תל אביב ופעילת מחאה מוכרת, וארז לוטן, רקדן לשעבר בלהקת בת שבע וכיום מורה ליוגה ועובד באופרה הישראלית, נפגשו לראשונה בהפגנה שהתקיימה ב-10 ביולי 2019. ההפגנה, שהתרחשה בצומת הרחובות קפלן ומנחם בגין בתל אביב, התקיימה על רקע כוונת המדינה לגרש ממנה כ-100 ילדים שנולדו בישראל לאמהות עובדות זרות מהפיליפינים.
על פי פסק הדין, לוטן, שטען כי הגיע למקום במקרה בעת שנסע ממקום עבודתו במשכן האופרה לביתו בשכונת צרון, התקרב אל התובעת וקרא לעברה "שפי, נאצית!" תוך כדי הצדעה במועל יד. הוא חזר על קריאות אלו מספר פעמים.
בית המשפט דחה את טענת לוטן כי תגובתו באה לאחר שפז אמרה "ארזו את המזוודות ועלו על הרכבות", וקבע כי הנתבע לא הוכיח שהדברים נאמרו.
"השימוש בביטוי 'נאצי' מהווה, כמעט תמיד ובכל הקשר, לשון הרע", קבע השופט גולדשטיין. לדבריו, התבטאות כזו בדרך כלל לא תכנס תחת הגנת תום הלב, שכן קשה לטעון שהיא אינה חורגת מהמגבלות הסבירות. נקודה חשובה בפסק הדין נוגעת לכך שפז עצמה שיתפה את הסרטון המתעד את האירוע ברשת החברתית טוויטר, שם צפו בו כ-30,000 איש.
הסרטון זכה ל-77 תגובות, 73 שיתופים ו-445 סימוני "לייק". בית המשפט ציין כי "הפצת התיעוד בידי התובעת, שהיא דמות ציבורית מוכרת, הגדילה באופן משמעותי את מעגל החשיפה לפגיעה - מקבוצת אנשים מצומצמת ששהו במקום".
בשורה התחתונה: המזג השיפוטי הנעים של השופט רון גולדשטיין מתבטא ביכולתו ליצור אווירה רגועה ומכובדת במהלך הדיונים, תוך שמירה על כבוד הצדדים. הוא משדר סמכותיות מבלי להפעיל כוחניות, ומספק לכל אחד את הזכות להישמע.
Comments