top of page

השופט עודד מאור: הבדיקה הפסיכיאטרית קובעת כי ענבל אור כשירה דיונית לעמוד לדין


אחרי שנשלחה לבדיקה פסיכיאטרית בשבוע שעבר קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב כי יזמת הנדל"ן לשעבר, ענבל אור, נמצאה כשירה לעמוד לדין. אור תישאר במעצר, הדיון בדבר השארת אור במעצר נערך היום בפני השופט עודד מאור בתל אביב. בכך דחה השופט את בקשת הסנגוריה להורות על בדיקתה הפסיכיאטרית של אור בתנאי אשפוז.


הדיון התרכז בנאשמת, אשר הוגש נגדה בשנת 2019 כתב אישום חמור הכולל 15 אישומים שונים בגין עבירות בנסיבות מחמירות. במהלך השנים שבהן התנהל המשפט, אור סירבה לשתף פעולה ברוב שלבי ההליך, ואף לא הייתה מיוצגת על ידי עורך דין.


לאחר היעדרות מהדיון לשימוע הכרעת הדין שנקבע ל-7 בנובמבר 2024, נעצרה אור. הכרעת הדין ניתנה ביום 8 בנובמבר 2024, ואור הורשעה בכל האישומים. היא שוחררה עד לדיון הטיעונים לעונש, שנקבע ל-12 בנובמבר 2024.


דחיות ומניפולציות

בדיון הטיעונים לעונש, בית המשפט המליץ על קבלת תסקיר שירות המבחן בשל הנסיבות האישיות של אור, אך זו סירבה לשתף פעולה. הדיון נדחה ל-17 בדצמבר 2024, אך אור לא התייצבה שוב, ונעצרה לאחר שהוצא נגדה צו הבאה. בדיון שנערך בעקבות מעצרה, השופטת דנה אמיר שקלה את האפשרות להעביר את הנאשמת לבדיקה פסיכיאטרית ראשונית, אך זו סירבה לכך.


ביום 19 בדצמבר 2024 נבדקה הנאשמת על ידי שני רופאים מומחים במרכז לבריאות הנפש אברבנאל. מהבדיקה עלה כי אין רושם למצב פסיכוטי פעיל, אך צוין ניסיון סימולציה מצד הנאשמת. הרופאים קבעו שהיא כשירה לעמוד לדין, תוך הדגשה שהיא מבינה את ההליך המשפטי ואת תפקידי עורכי הדין והשופטים.


"לו סברו הרופאים שלא ניתן היה לבצע את הבדיקה אלא בתנאי אשפוז, היו פונים לבית המשפט, אולם הם לא עשו כן והגישו את חוות דעתם. משלא פנו לבית המשפט בבקשה לאשפז את העוררת לצורך הבדיקה, הרי על פי הוראת חוק הטיפול בחולי נפש תם שלב זה, ואין לכפות על הפסיכיאטרים את המשך בדיקתה של העוררת מקום שהשלימו אותה והגיעו למסקנה אליה הגיעו", ציין השופט מאור.


לאחר עיון בממצאי הבדיקה הפסיכיאטרית, בית משפט השלום דחה את בקשת הסנגוריה לבדיקה בתנאי אשפוז. השופטת אמיר ציינה כי התרשמה שהבדיקה הייתה מעמיקה דיה וכי אין אינדיקציה למצב פסיכוטי פעיל. לדבריה, התנהלות הנאשמת לאורך ההליך, כולל חקירות עדים ובקשות לפסלות שופטים, מעידה על הבנתה את ההליך.


הערר לבית המשפט המחוזי

בערר שהוגש נטען כי המסמכים משנת 2018 מעידים על אשפוז כפוי של הנאשמת בשל הפרעה פסיכיאטרית, ומחלת נפש כרונית אינה נעלמת אלא "צצה" בתקופות מסוימות. הסנגוריה טענה שהבדיקה הפסיכיאטרית באברבנאל לא הייתה מספקת ודחתה את קביעת בית משפט השלום בדבר כשירותה של הנאשמת.


השופט עודד מאור דחה את הערר, וציין כי ההליך הקבוע בחוק לטיפול בבקשות מסוג זה בוצע כדין. השופט ציין כי בדיקה פסיכיאטרית ראשונית בוצעה ביסודיות, ולא נמצא בסיס לחשש לפגיעה בכשירותה הדיונית של ענבל אור. בנוסף, צוין כי אף שהנאשמת אושפזה בעבר, אין בכך כדי להשליך על מצבה הנפשי כיום, במיוחד לאור התרשמות הרופאים והממצאים העדכניים.


השופט עודד מאור כתב בהחלטתו: "החלטת בית משפט קמא מנומקת ונכונה. לא היה מקום, ואין מקום לשלוח את העוררת לבדיקה בתנאי אשפוז אם אין לפני בית המשפט כל אינדיקציה מצד הרופאים הבודקים שיש טעם להמשך בירור מצבה", הוא הוסיף כי "הבדיקה הפסיכיאטרית קובעת שקיימת לעוררת כשירות דיונית לעמוד לדין, ובדין דחה בית משפט קמא את הבקשה לבדיקה נוספת בתנאי אשפוז".


Comentarios


bottom of page